Felhívás!

Nyílt nap az erdészetnél

Nyílt nap az erdészetnél

Erdei növények, kártévő rovarok, meleg pánkó, almalé és erdészeti mérőeszközök testközelből – többek között ezek várták a gyerekeket pénteken, az idén első alkalommal megrendezett erdészeti nyílt napon Zágonban a magánerdészet munkatársai. A kezdeményezés célja, hogy minél közelebb hozza az erdőt és annak élővilágát a fiatalokhoz, tudtuk meg a magánerdészet elnökétől, Porzsolt Leventétől.

A program 9 órai kezdésre volt beütemezve, de mivel a pénteki időjárás nem kedvezett, így 11 órától a magyar és román gyerekeket összevonva, gumicsizmában és esőkabátban látogattunk ki a 21-es parcellába.

– Azért erre a parcellára esett a választás, mert valamiért ebben az évben borzasztóan megtámadta a betűzőszú, aminek hatására a fáknak lehullott a tűlevele. Emiatt meg kellett őket bélyegezni, majd kivágni a károsodott fákat – részletezte Pál Zsolt erdőmérnök.

A kíváncsi gyerekeket leginkább az érdekelte, miként működik a bélyegzés.

– Kijön terepre az erdész a brigadérral és egy segítő munkással, majd közösen döntik el, hogy melyik fát bélyegezik meg. Csupán azokat szabad kivágni, amelyeket felbélyegeztek; ha olyan fát vágnak ki, amelyiken nem található bélyegszám, akkor a favágás illegálisnak számit – magyarázta a mérnök a diákoknak.

Hozzáfűzte, minden brigadérnak van egy saját kalapácsa, amelyen egy szám található, ezt csak ő használja az egész országban, így egyszerű országszinten is beazonosítani, hogy ki által volt lebélyegezve az a bizonyos fa, ami kivágásra kerül. A terepen a gyerekek kipróbálhattak a tolómércét és a magasságmérőt is. Emellett megismerkedhettek a betűzőszú-csapdával, medvenyomot nézhettek, különböző gyógynövényekkel találkozhattak, illetve betekintést nyerhettek az erdészek könnyűnek nem mondható napjaiba.

A terepszemle után a zágoni Mikes–Szentkereszty-kastély udvarára vettük az irányt, ahol a diákok megfigyelhették az egyes fák közötti különbségeket, a bükktől a nyírig és a nyárfától a fűzig, majd a tűzoltóság udvarán ültetett csemetéket is részletesen kielemezték. A magánerdészet teljes csapata türelemmel oltotta a kíváncsiskodó gyerekek tudásvágyát a nap folyamán. A sok csillogó szempárt, a széles mosolyokat és az átszellemült tekinteteket látva a rendezvénynek van jövője, hiszen nyilván, nem lesz erdész vagy vadász a legfiatalabb nemzedék minden tagjából, de legalább a kezdő lökést megkapták ahhoz, hogy lehetőleg természetszerető felnőtt váljon belőlük. Jutalmul meleg pánkót és almalevet kaptak a diákok, amely egy esős pénteki napon mindennél többet ért.

Tamás Réka

Hozzászólások
A Kárpát-medencei magyarság hite

A Kárpát-medencei magyarság hite

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) fotószakosztálya által szervezett erdélyi körútjának második állomásán, a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban, a 11 órás vasárnapi szentmise után nyitották meg, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) Fotóműhely – Fókuszban a hitéletünk címmel meghirdetett pályázatára beérkezett művekből ízelítőt nyújtó kiállítást.