Felhívás!

Négy könyv 1956-ról

Négy könyv 1956-ról

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezésében négy 1956-hoz kapcsolódó könyvet mutatnak be szerzőik erdélyi körútjuk során, melynek első állomása Barót volt.

 

Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár-termében Demeter Zoltán művelődésszervező volt a házigazdája a rendezvénynek, majd Pataki Barbara, a Nem hiába haltatok meg – Tercsi naplója 1956-ból című könyv szerkesztőségének képviseletében mondott pár szót. A szerző, dr. Vajda Jenőné Németh Terézia (Tercsi néni) azokról az időkről mesélt, amikor 14 éves, veszprémi gimnazistaként naplóformájában, tudatosan vezette az akkori történéseket. A napló segítségével képet kaphatunk a veszprémi diákok felvonulásáról, a gyártelepen zajló véres eseményekről, betekinthetünk a középiskolások megtorlás alatti szolidaritási akcióiba, a krónikás körül élő felnőttek összetartásába, annak megnyilvánulásaiba. Az is elhangzott, hogy a szerző szülei, félve a megtorlástól, miután megtalálták, elvették lányuktól a naplót, amit harminc évig rejtegettek egy padlásgerendára felszögelve, és csak akkor adták vissza neki, amikor már felnőtt, kétgyermekes anyuka lett.

A Világ csodája ’56 című könyvet Nahimi Péter történész, szerkesztő mutatta be, amely egy képekkel és idézetekkel teletűzdelt csodálatos gyűjtemény. A soron következő könyv Tófalvi Zoltán erdélyi magyar újságíró, pedagógus szerzeménye, Moyses Márton tűzhalála címmel, mely a nagyajtai mártír életének legfontosabb eseményeit taglalja. A Nagyajtán született Benkő Levente történész, újságíró is ugyancsak Moyses Márton életével kapcsolatos újra kiadott könyvét hozta el az estére, amely a Bűn volt a szó – Moyses Márton és 1956 címet viseli. Ez a 2002-ben megjelent Bűn volt a szó című Dokumentumriport erdélyi pokoljárásról, Moyses Márton egyszemélyes forradalmáról alcímű könyv második, javított kiadása.

Hozzászólások