Hirmondo

Munkálatok több fronton

Munkálatok több fronton

Számos kisebb munkálatot folytatnak a városban jelenleg, lakótelepi parkolók épülnek, a források környezetei szépülnek, de a futballpályát is felújítják. Ezekről a folyamatokról mesélt Gyerő József polgármester.

Hirdetés
Hirdetés

– A lakótelepi parkolók felújítása már több éves projekt az önkormányzat számára. A tavaly megrendeltük, összeraktuk, kifizettük a műszaki tervet. Az idei költségvetésből lefödtük a munkálatok szükséges összegét, megkötöttük a szerződést, lebonyolítottuk a közbeszerzést, jelenleg pedig folynak a szemmel látható munkálatok – kezdte az elöljáró.

Az Ady Endre utcában helyszűke miatt csak 6 parkolót tudtak kialakítani, ezzel szemben a Szabadság utcában a régi romos ház helyén, és a tömbházak mögötti területen is épülnek parkolók az ottlakók számára. Továbbá a postaszékhely háta mögött, a Bethlen Gábor sétány melletti területen ottjártunkkor is dolgoztak a munkások, a polgármester reméli, legfeljebb egy hónap alatt befejezik a lakótelepi parkolók kiépítését.

– A Ștefan cel Mare utcában lévő orvosi kabinet előtti teret is rendezzük, parkolókat építünk ki itt is, azonban nem a lakók, hanem az orvosok és páciensek számára – tette hozzá Gyerő.

Sétány a Kati-forrás környékén

Az önkormányzat tavaly újította fel a Kati-forrás fölötti épületszerkezetet, azonban a polgármester elmondása szerint a környező terület elég elhanyagolt állapotban van.

– Szeretnénk modernizálni kicsit a teret, a város területéről felszedett macskakövekből szeretnénk sétányt kialakítani, és a bejáratot lerakni. A közbeszerzést már megejtettük, a megyei útosztály a napokban lát hozzá a munkálatokhoz – magyarázta.

Ugyanígy szeretnék felújítani a temető bejáratát és sétányait is. Az első szakaszban a Ștefan cel Mare utcai főbejárat és a ravatalozó közti területet akarják lekockakövezni. – A licitet erre is lebonyolítottuk, a költségvetési források is megvannak, a szerződést megkötöttük ugyanúgy a megyei útosztállyal. Előbb azonban a Kati-forrásnál dolgoznak, azután folytatják a munkát a temetőnél – tette hozzá.

Kell a futballpálya a gyerekeknek

A városban élő szülők fogalmazták meg igényüket a helyi tanács felé, miszerint szükségük lenne a gyermekeknek egy ingyenesen használható futballpályára, mivel az alsó sportbázist fizetésessé tették a felújítása után, a gyermekek így nem tudnak sehol szabadon játszani, futballozni. A városnak nincs alkalmas területe új pálya kialakítására, így a vajnafalvi, Plevnei utcában található sportcsarnok udvarán lévő pályát modernizálják.

– Még a kommunista időkben építettek ki itt egy aszfaltozott kültéri minifoci-pályát, azóta az idő foga kikezdte. Összetörött az aszfalt, kinőtt a burján. Ezért enyhén kibővítettük, újra aszfaltoztuk. Szeretnénk még focikapukkal, illetve különböző sporttevékenységekre alkalmas infrastruktúrával felszerelni, majd a gyermekek rendelkezésére bocsátani – részletezte a polgármester.

Mint elmondta, a pálya körül továbbá atlétika pályát alakítanak ki, amely habár nem lesz szabványos, de szaladásra, kocogásra alkalmas lesz. Valamint erőparkot is építenek a sportcsarnok mellé, amelyre már megvan a költségvetési fedezet, jelenleg a közbeszerzés zajlik.

A kovásznai tanács legutóbbi soros ülésén a különféléknél szerepelt a határozat, amely szerint a polgármesteren, a megyei tanácson kívül a helyi tanács is állást foglal, és levélben kéri a Legfelső Bírói Tanácsot, hogy helyezze vissza Kovászna városát a kézdivásárhelyi bíróság hatáskörébe. A tanács egyöntetűen elfogadta. Az említetteken kívül a lakosság részéről is küldenek petíciót, amelyet a polgárok aláírásaival mellékelnek. Gyerő József polgármester felhívja a figyelmet, hogy még mindig tart az aláírásgyűjtés Kovásznán ez ügyben, kéri a lakosságot, hogy járuljanak hozzá, mert mint mondja, „ez mindannyiunk érdekét szolgálja”.

Hozzászólások