A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Miért legyél önkéntes?

Miért legyél önkéntes?

Az Őszi sokadalom utolsó délutánján is akadtak érdekes előadások az Ifjúsági téren. Rés Konrád Gergely, a marosvásárhelyi Vibe főszervezője, valamint Kelemen Szilárd Péter, a Sic Feszt főszervezője tartott előadást a fesztiválok közösségépítő szerepéről, de szóba került az önkéntesség fontossága is egy fiatal éle­tében. Beszélgetőpartnerük Farkas Áron, az Ifjúsági tér egyik szervezője volt.

Miről is szólnak a fentebb említett fesztiválok? Rés Konrád Gergely elmondta, hogy a Vibe elsősorban egy zenei fesztivál, ami a középiskolásoknak és egyetemistáknak szól, tehát mondhatni diáktalálkozó. A fesztiválnak van egy nyári egyetem része is, a Vibe Koli, ahol a szórakozás mellett a diákoknak művelődni is van lehetősége. Átvéve a szót, Kelemen Szilárd Péter kifejtette, hogy a Sic Feszt célja, hogy a háromszéki, székelyföldi lakosoknak minőségi, elérhető áron való kikapcsolódást nyújtson.
Az önkéntességre terelve a szót Kelemen Szilárd Péter szerint minőségi csapatot akkor lehet összehozni, hogy ha az első évben önkénteskedők később visszatérnek, és akár már szervezőként tevékenykednek tovább. Példának okáért Hajdó Zsombort, a Sic Feszt fő logisztikusát említette, akinek ő maga adta át ezt a címet, miután önkéntesként megállta a helyét. Saját tapasztalataiból kiindulva elmesélte, hogy számára a legnagyobb nyereség, amit az önkénteskedés adott, a személyes kapcsolatai, hiszen ki tudott alakítani egy olyan kontakthálót, ami megkönnyíti az életét, és nem csak a munkájában.
Rés Konrád Gergely gondolja, hogy egy önkéntesnek nem jelent problémát az egész napos munkája, ha közben jól érzi magát. A legfontosabb tehát, hogy a hangulat jó legyen, mert a fiatal így a fesztivál jó hírét is kelti, ugyanakkor következő évben is szívesen tér vissza. És hogy miért ajánlja? Mivel a fiatalok alapjában véve szeretnek fesztiválokra járni, így ez egy jó hívószó lehet, amihez hozzájön pluszba még az is, hogy a fesztivál megvalósításáért ők is tudtak tenni valamit.
Az önkéntesség által egy közösségépítő folyamat zajlik – fejtette ki Farkas Áron, ezután arra kérdezett rá, hogy a közösségről hogyan gondoskodnak év közben. A Vibe főszervezője kifejtette, hogy bár gondolkodtak előbulikról, de úgy gondolják, hogy a fesztivál időszaka, az az öt nap jelenti a Vibe élményt, amikor a közösségnek össze kell kovácsolódnia. Tehát a közösséget inkább kommunikációban próbálják építeni, hogy felkészülhessenek a rendezvény idejére, és ott éljék át közösen a fesztiválélményt. Ezzel szemben a Sic Feszt szervezői az önkéntesekkel folyamatosan tartják a kapcsolatot ifjúsági szervezeteiken keresztül, besegítenek más rendezvényeken is, ahol szintén összegyűl a csapat.
Mivel ezek a fesztiválok elsősorban a fiataloknak szólnak, figyelni kell arra is, hogy a zsebükhöz legyenek igazítva, mégis minőségi előadók is megjelenjenek a listán. Abban mindkét szervező egyetértett, céljuk nem az, hogy a nagyobb, neves fesztiválokkal versenyezzenek a fellépőket illetően, hanem hogy elsősorban a célközönségnek, vagyis a diákságnak tetsző előadókat hívjanak. A Sic Feszt szervezői ezt úgy oldották meg, hogy leültek a célközönséggel beszélni, és véleményeket gyűjtöttek az előadókat illetően.

Pilbáth Kincső

Hozzászólások