Felhívás!

Innovatív ötleteket várnak

Innovatív ötleteket várnak

Március 16-án délután a kézdivásárhelyi Vállalkozói Inkubátorházban mutatták be a StartUp Now vállalkozásserkentő programot. A Kovászna Megye Tanácsa által lebonyolított projekt keretében 30 háromszéki pályázó nyerhet támogatást üzleti terve megvalósításához.

 

A közel ötven, zömében fiatal érdeklődőt Fejér László Ödön szenátor köszöntötte, aki azt tanácsolta nekik, hogy ne a megkapható összegre koncentráljanak, hanem arra, hogy mit szeretnének belőle megvalósítani, hiszen a sikeres vállalkozások hozzájárulhatnak a környék gazdasági fejlődéséhez.

Kelemen Szilárd, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke arra biztatta a jelenlevőket, hogy használják ki az ilyen lehetőségeket, hiszen csak akkor érhetik el a céljaikat, ha a megfelelő pillanatban tesznek értük.

A köszöntők után Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke ismertette a projekttel kapcsolatos tudnivalókat. A bevezetőből kiderült, megyénkben évente 700–800 új céget jegyeznek be, és a működő cégek száma emelkedő tendenciát mutat. Ugyanakkor 2017-ben a cégtulajdonosok mindössze hat százaléka volt 30 évnél fiatalabb, a vállalkozók közel háromnegyede a 40 év fölöttiek köréből kerül ki.

A StartUp Now programra magánszemélyek jelentkezését várják, olyan kreatív és innovatív vállalkozásokat szeretnének finanszírozni általa, amelyekhez hasonlóak nem léteznek az adott településen. A program országos költségvetése közel ötszáz millió euró, ebből a közép-romániai fejlesztési régiónak 46 millió euró jut, amelyből körülbelül ezer vállalkozást tudnak finanszírozni, egyenként negyvenezer euróval. A Kovászna Megye Tanácsa által lebonyolított projektben négyszáz személy vehet részt, ezeknek fele lehet háromszéki, a többiek a régió másik öt megyéjéből kell származzanak. A jelentkezők részt vesznek egy két hétvégés, vállalkozói készségeket fejlesztő képzésen, amelynek elvégzéséről bizonyítványt kapnak.

A projekt keretében bármilyen típusú vállalkozásra lehet finanszírozást nyerni, kivéve a mezőgazdasági tevékenység termelési részét. További feltétel, hogy a tervezett vállalkozás csak városon lehet bejegyezve és csak ott végezheti tevékenységét, illetve a pályázó nem lehet többségi tulajdonos egy meglévő kft-ben. A megyei tanács vállalása értelmében, a támogatást nyert projektek közül legalább tíz valamilyen IT megoldást kell tartalmazzon.

A programra március végéig lehet jelentkezni, a képzésre április–július időszakban kerül sor, elegendő jelentkező esetén Kézdivásárhelyen is indul csoport. Ezt követően további egy hónap áll a résztvevők rendelkezésére, hogy véglegesítsék és benyújtsák üzleti tervüket. A beérkezett elképzeléseket egy szakemberekből és üzletemberekből álló zsűri fogja értékelni, az eredményhirdetés év végére várható. A támogatás első, harmincezer eurós részletét várhatóan jövő év elején folyósítják, a fennmaradó részt egy év után kapja meg a vállalkozó, amennyiben legalább tízezer eurós forgalmat bonyolított és legalább két alkalmazott számára biztosít munkát.

A bemutatót követően a felmerült kérdésekre Karácsony Zsolt, a Junior Business Club elnöke, a projekt egyik szakértője válaszolt. A projektről további tájékoztatást Kovászna Megye Tanácsának honlapján, a www.kvmt.ro címen lehet találni.

Farkas Áron

Hozzászólások