Felhívás!

Varjúgondok a Józsiásban

Varjúgondok a Józsiásban

Mintegy két éve, hogy a vetési varjak megjelentek a Molnár Józsiás parkban, nagy fejtörést okozva az önkormányzatnak és kellemetlenséget a környéken élőknek, illetve a sétálni akaróknak. A populáció több százra tehető, jóllehet többféle próbálkozás történt az elűzésükre.

 

A vetési varjak elleni harcban több módszert is bevettek a városháza munkatársai, nemrég visszanyesték a fákat, illetve hónapokkal ezelőtt madárriasztókat is felszereltek. Egyelőre nem jártak sikerrel, mert a madarak megkezdték a fészkek újrarakását, így csak a Bujdosó vendéglő felőli bejárat közvetlen közelében is egyszerű becslés szerint is legalább 30–40 új fészek van.

Molnár Cornel városgazda érdeklődésünkre elmondta: mielőtt a madarak költenének, megpróbálnak a riasztók frekvenciáját állítani, hátha sikerrel járnak. Drasztikusabb módszereket nem vethetnek be, mert az az állatvédők tiltakozását válthatja ki. A városgazda szerint komoly kihívás előtt állnak, mert amellett, hogy a park környékén élők mindennapjait pokollá teszi a hangzavar – főleg 18 óra tájékában elképesztő a károgás –, a sétálókat is elriasztja a madárpiszok. Ugyanakkor a park rangos rendezvények befogadója is, elég ha csak a háromnapos virágexpót említjük, és ezek nézőszerűségének sem használ az állandó varjúkárogás és -piszok.

Kézdivásárhely nem az egyetlen város, ahol ilyen gondokkal szembesülnek, Romániában sok település küszködik hasonló gondokkal. Pár éve a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban telepedtek meg, ott okoztak kellemetlenséget, de sikerült onnan riasztókkal elűzni őket.

A vetési varjú a szántásokban a magok elfogyasztásával károkat okoz, de a különböző bogarak, férgek elfogyasztásával hasznot is hajt a mezőgazdaságnak. Nagy csapatokban portyázik. A vetési varjak általában 18–19 évig élnek, de néhány példány több mint 20 évet is megél. Nagyon intelligens madarak, és a papagájokhoz hasonlóan képesek hangokat, emberi beszédet utánozni.

Hozzászólások