Felhívás!

Idén is megvalósítják terveiket

Kézdiszentkereszt község polgármesterét, Páll Endrét az idei tervekről faggattuk. Elmondta, noha kisebb költségvetési kerettel rendelkeznek, mint az előző évben, több nagyobb szabású projektet is meg szeretnének valósítani.

 

Az elöljáró elsőként arról számolt be, hogy a község mindkét települése aszfaltozási munkálatainak tervei elkészültek. Eszerint Kézdiszentkereszten a Falualja és a Borvíz, Bélafalván pedig az Alsóközépszer és a Felsőközépszer utcákban terveznek aszfaltozni. Egyelőre várnak az aszfaltozás megkezdésével, mert heteken belül elbírálják azt az EU-s pályázatukat is, amely a víz- és csatornahálózat kiépítésének költségeit fedezné. Kedvező elbírálás esetén először ez utóbbi munkálatokhoz látnának hozzá, amennyiben ez nem sikerülne, akkor is el fogják végezni az aszfaltozást a fentebb említett utcákban.

Továbbá azt is elmondta a polgármester, hogy az Angustia Egyesülettől 70 ezer eurót nyertek szintén pályázat útján, mely összegből utcaseprő, illetve fahasogató-gépet, a mellékutcák karbantartására kis talajnyomó erőgépet, (ami az utcák homokozását és kövezését fogja segíteni), és a legelőgazdálkodásban használatos talajfrézert vásárolnak, amely az egyenetlen felületek elsimítására szolgál.

Megvannak a tervek a község területén található buszmegállók korszerűsítésére is, illetve a kézdiszentkereszti Zsidó utca felújítása még a tavasz folyamán be lesz fejezve. Az egész utcát térkővel fedik be, továbbá két villanyoszlopot is felállítanak, amelyekre napenergiával működő világítótestek lesznek elhelyezve.

Mivel sikerült rendezniük a polyáni kultúrotthon telekkönyveztetését, az épület előtti és körülötti tér tereprendezése következik. Ugyanakkor parkosítani fogják egy játszótérrel egybekötve azt a területet, amely Bélafalva központjában található, és szintén most lett telekkönyveztetve. Tervben van, és még az idén felépül az a kazánház, amelyik a községközponti óvoda fűtését fogja szolgálni. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi kazán az épület pincéjében van elhelyezve, és a tűzoltóság csak úgy adott engedélyt a működésére, ha a pince fölötti teremben nem folyik oktatás. Ezért ez a helyiség most kihasználatlanul áll. Ezt fogja kiküszöbölni az új kazánház megépülése. Továbbá az önkormányzat udvarán be fogják fedni a parkolók egy részét.

A helyi tanács az idei évre 55 ezer lejt különített el a községben működő egyesületek, alapítványok, vallási, oktatási és kulturális intézmények támogatására.

Peti Botond

Hozzászólások