Felhívás!

Dalba foglalt örökség

Dalba foglalt örökség

Vasárnap rendezték a III. Huszár- és katonadal-találkozót az Ika-vári színpadnál. A hagyományőrzés céljával megszervezett eseményen tizennégy férfikórus vett részt.

A huszárdalok minket, székelyeket szimbolizálnak, képviselnek, örökségünkre pedig vigyázni kell, véli Kelemen Alpár, a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkörvezetője, aki Ágoston József csernátoni művelődésszervezővel indította útjára az eseményt, hagyományápolás céljával. A harmadik székelyföldi huszár- és katonadal-találkozó idén is az alsócsernátoni hősök emlékművénél, zászlófelvonással és koszorúzással kezdődött, majd az Ika-vári színpadnál a férfikórusok produkcióival folytatódott.

A rendezvényen 14 kórus tette tiszteletét, az újonc nagyernyei, bibarcfalvi és kézdiszentkereszti férfikórusok mellett a korábbi résztvevők, a Székelytamásfalvi Református Férfidalárda, a Pákéi Református Férfidalárda, a keresztvári Fekete Lajos Férfidalárda, a Gyimesvölgye Férfikórus, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda, a Székelyudvarhelyi Székely Férfidalárda, a csíkrákosi férfikórus, a Csíkborzsovai Férfikórus, a Gelencei Férfidalcsoport, a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör és házigazdaként a csernátoni Pakó András Férfidalcsoport is jelen volt.

Ágoston József elmondta, a Pakó András Férfidalcsoport a csernátoni színjátszó kör nagy sikert aratott, A rút kiskacsa előadásának hozadékaként alakult meg, a darabban éneklő férfiakból összerázódott dalkör helyi ünnepek alkalmával lépett fel. Mivel a kórus huszárnótákra és nemzeti kötődésű dalokra szakosodott, tervbe vették egy seregszemle megszervezését, amely immár a harmadik kiadásához érkezett, tette hozzá.

A vasárnapi találkozót szólóénekek, a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes, a csernátoni Pántlikácsa Ifjúsági Néptánccsoport, Veres Hunor és zenekara, Gergely Tamás és furulyacsoportja, valamint a Sepsibükszádi Fúvószenekar színesítették. Az esemény végén közös éneklésre került sor, melynek dalait Antal Tibor, a Gyimesvölgye Férfikórus karmestere biztosította. A fellépéseket követően a szervezők emléklapot és dísztárgyat adtak át a résztvevő kórusoknak. Ágoston József szerint, amennyiben a három legfontosabb dolog, a kitartás, az emberanyag és a pénz a továbbiakban is a rendelkezésükre áll, a már hároméves, gyerekkorba lépett eseményüket jövőre is megszervezik.

Pap Eszter Edina

Hozzászólások
Az nevet, aki a végén nevet

Az nevet, aki a végén nevet

A Craiován aratott parádés győzelemmel megnyerte az alsóházi rájátszást a Sepsi OSK, így kiváló csapathangulatban várhatja a Román-kupa csütörtöki döntőjét. A sepsiszentgyörgyiek hétfői sikerüknek köszönhetően két ágon is versenyben vannak az Európai Konferencialigában való indulás jogáért. A craiovai meccs hősét, a gólt és két gólpasszt jegyző Fülöp Istvánt beválasztották a forduló álomcsapatába.

Fókuszban a szociális vállalkozások

Fókuszban a szociális vállalkozások

A szociális vállalkozások legnagyobb gondja az, hogy az általuk végzett munka nehezen kifejezhető számokban, pedig a támogatások elszámolásához mérhető teljesítményt, mutatókat kérnek. Többek között erről is szó esett azon a tanácskozáson, amelyet a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal szervezett, május lévén a szociális gazdaság hónapja. A tapasztalatcserén több hivatal és cég képviselője is részt vett.