Felhívás!

Brüsszelben a Diáknapok nyertesei

Március 21-23. között a Kézdivásárhelyi Diáknapok győztes csapata, a Buszuállók háromnapos brüsszeli tanulmányúton vett részt Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő meghívására. A sűrű és változatos program keretében a fiatalok megtekintették a város fontosabb nevezetességeit, megismerkedtek az EU és az Európai Parlament működésével, illetve megkóstolták a helyi konyha különlegességeit.

A fiataloknak már az utazás is újdonság volt, hiszen többségük még sosem ült repülőgépen. A kezdeti izgalmat azonban hamar felváltotta a repülés okozta élmény, mindenki az ablakra „tapadva” csodálta a látványt. Érkezés után városnézés következett, melynek során a Buszuállók megtekintették a St. Catherine templomot, a Grand Place-ot, a Pisilő kisfiú szobrát, a Szent Mihály és Gudula székesegyházat és más látványosságokat. A nap kiemelt programja a Hangszermúzeum meglátogatása volt, ahol több száz régi és új hangszer tekinthető, illetve hallgatható meg, egy interaktív kiállítás keretében. A mozgalmas nap vacsorával zárult a város híres étteremében, ahol olyan ínyencségeket lehetett kipróbálni, mint a kagyló vagy a garnélakrokett, de természetesen a belgák nemzeti eledele, a szalmakrumpli sem hiányzott.

A második napon az Európai Parlament meglátogatása következett, ahol Winkler Gyula, illetve Sógor Csaba európai parlamenti képviselők beszéltek munkájukról az érdeklődő fiataloknak. A parlamenti ebéd után tovább mélyíthették ismereteiket az EU-ról a Parlamentáriumban. Az interaktív és rendkívül informatív tárlat megtekintése élmény volt a csapat számára, majd a város utcáin sétálva egyéb látványosságokat fedezhettek föl, amit egy újabb kiadós vacsora követett.

Hazaérkezés után, a fáradtság és a kevés pihenés ellenére, mindenki egyetértett abban, hogy érdemes volt részt venni ezen az utazáson, hiszen maradandó élményekkel, emlékekkel gazdagabban térhettek haza Belgium fővárosából. A Kézdivásárhelyi Diáknapok szervezője a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet, partnerei a Vigadó Művelődési Ház és Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala.

 

Farkas Áron

Hozzászólások