Felhívás!

A mozdulat tisztaságát viszik színpadra

A mozdulat tisztaságát viszik színpadra

Napjainkban nehéz eldönteni, mérlegelni, hogy mitől válhatunk igazán tisztává, azonban törekednünk kell mindig a lelki, fizikai és szellemi tisztaságra. Ezekre próbálja a Háromszék Táncegyüttes felhívni a figyelmünket csütörtöki előadásukban, amelyben a mozdulat tisztaságát kívánják színpadra vinni. Az előadásról, jövőbeli tervekről beszélgettünk Ivácson Lászlóval, az együttes művészeti vezetőjével.

A Vigadó Művelődési Ház Nagytermében holnap lépnek fel a Tiszta című műsorukkal. Mi az előadás üzenete, vezérgondolata?

– Korunkban nehéz mérlegelni, hogy mitől kell megtisztulnunk. Mi az, amitől szabadulni akarunk és egyáltalán: meddig mehetünk el abban, hogy az életünkre, nyelvünkre, kultúránkra rátelepedett, olykor kétes értékű újkori irányzatokat száműzzük? Többek leszünk-e, ha visszatérünk a gyökerekhez, értékrendünket apáinkhoz, nagyapáinkhoz igazítjuk? Egy dolog biztos: a tiszta forrás olyan támpont, amelyben soha nem csalódunk, ami nem hagy cserben, mert nincs benne semmi hamis, semmi, ami ne lenne közel Isten-szülte lelkünkhöz.

Honnan jött az ötlet, hogy a tisztát jelenítsék meg előadásukban?

– Nyelvi tárházunkban és mindennapi szóhasználatunkban a tiszta szónak sokféle jelentése van, amelyek a fizikai lét, a lelki-szellemi birodalom, az érzelmek, a környezet, a közösségben gondolkodás tisztaságára utalnak. Előadásunk a „tiszta” melléknév megannyi árnyalatát, virulens színeit szeretné megmutatni közönségének. Esetünkben fontos szerepet kap a mozdulat tisztasága (fegyelme), lehet az autentikus, múltba hajló, vagy jelent, jövőt idéző. Tehát nem csupán a „mit”, a „hogyan” is fontos számunkra, példát szeretnénk mutatni majd „tisztaságból”, a tánc terápiás, tisztító erejével!

Miként vannak felosztva a szerepkörök?

– Nincsenek fő- és mellékszerepek. Mindenki egyforma, egyszerre kiemelt és nem alárendelt. Bárkivel megtörténhetne mindaz, amit az előadásban láthatunk.

Miben mutatkozik meg előadásukban a tiszta szó?

– A Háromszék Táncegyüttes előadásában a mozdulat tisztasága – mint a néptánc-örökségünk iránti alázat kifejezője – csak ráadás. Egyszerre tánc és színház, mely őszinte érzelmek hullámhosszán vezet a megtisztulás felé. A tisztaságkapu kitárva, rajtunk áll, hogy belépünk-e rajta.

Nem az első alkalom, hogy Kézdivásárhelyen lépnek fel, mi köti ide leginkább? Milyen élmények?

– Sepsiszentgyörgyön működő együttes vagyunk, kötelességünknek érezzük, hogy minden egyes előadást elhozzunk ide. A Vigadó vezetőségével régi és jó kapcsolatunk van, ők is vigyáznak, hogy minőségi produkciók kerüljenek az itteni színpadra.

Mit várnak el a csütörtöki fellépéstől?

– Elsősorban, hogy minél többen eljöjjenek. Az előadásunk korhatártól független, ezért jöhetnek gyerekek és felnőttek egyaránt. Ugyanakkor és nem utolsó sorban szeretnénk felajánlani egy újabb lehetőséget a közönségnek, hogy a „tiszta forrásból” merítsen és vigye magával.

Van elképzelés, hogy mi lesz a következő produkciójuk?

– A Háromszék Táncegyüttes a 2019-2020-as évadban ünnepli fennállásának 30. évét. Ebből az alkalomból készül a következő előadás, amelyet 2020 tavaszán mutatunk be. Visszapillantani a múltba, ünnepelni, valamint jövőbe nézni szeretnénk.

Tamás Réka

Hozzászólások
Kezdődik a poszt-Bocsárdi éra

Kezdődik a poszt-Bocsárdi éra

Az új idők kihívásaihoz jobban alkalmazkodó, kreatív és vízióval rendelkező, áldozatra képes és a társulatban is elfogadott személyt keresett Bocsárdi László a maga helyére, miután tegnap bejelentette döntését: 2020 óta érlelődő szándékát valóra váltja, és jövő októberig, menedzseri megbízatása lejártáig lemond a színház vezetéséről, aligazgatóként folytatja tevékenységét, a vezetői posztra pedig Pál Ferenczi Gyöngyi társulati tagot nevesíti.