Felhívás!

Középületeket újítottak fel

Középületeket újítottak fel

Megvalósításokban gazdag volt a 2019-es év első kilenc hónapja, és a jövő év még ennél is ígéretesebbnek mutatkozik. Idén a középületeket és a templomokat csinosították, jövőben folytatják a csatornázást, illetve aszfaltoznak, és ami talán a legérdekesebb: strand nyílik az Aporok szülőfalujában.

A karatnai óvodának a felújításával kapcsolatos teendőket intézte Daragus Attila torjai polgármester, akivel kiértékeltük a nagyközségben idén lezajlott eseményeket, megvalósításokat. Az idei év meglehetősen sikeres volt az önkormányzat szempontjából, hiszen számos középületet felújítottak.

Nem hagyják a templomot és az iskolát

Az elöljáró szerint azon voltak, hogy az egyházakat is segítsék, hiszen a községközpontban és a hozzá tartozó Futásfalván összesen hat református, illetve katolikus templom található. Megújult a feltorjai vártemplom, pénzt juttattak a karatnai katolikus templomnak is, illetve kicserélték az altorjai római katolikus templom tetőszerkezetét. A futásfalvi templom esetében komolyabb előtanulmányra van szükség, ugyanis a búcsús emlékhelyen levő istenháza statikailag is meggyengült.

Az iskolákra is nagy figyelmet fordítottak: lépésenként újítják fel az épületeket, idén a Kicsi Antal-iskola főépületén volt a sor, nemrég pedig pályázatot nyertek a karatnai óvoda teljes rehabilitálására, most a papírmunkákkal foglalkoznak. Szintén idén kívül-belül felújították a községházával egybeépített kultúrotthont, az épület kívül megcsinosodott, belül új padlócsempe-burkolatot raktak le, emellett új, alumíniumkeretes, tömött székeket vásároltak az intézmény számára.

Felkarolják a szabadidős tevékenységeket

Az önkormányzat idén tervbe vette, hogy felújítja a községközpontban található sportcsarnokot, amelyen szükség van tetőszigetelésre és más apró beavatkozásokra. Ami talán a Kovászna megyei községek esetében is premierszámba megy: Torja lesz vélhetően az első vidéki település, ahol strandot létesítenek. Az üvegszálas alkalmatosságot már leszállították, jövő év május elsejére fel lesz szerelve az esti megvilágítással is rendelkező medence. A községben kitűnő minőségű vezetékes víz van, a Szejkes-patakának a vize szabadeséssel jut el a település lakóihoz, és a medencét is azzal fogják feltölteni. A 14×6 méteres medencét a sportcsarnok mellett szerelik fel, ehhez azonban szükséges a terület rendezése, ugyanis az elképzelés szerint napozóhelyet is kialakítanak. Azért erre a helyre esett a választás, hogy ne kelljen zuhanyzókat és mellékhelyiségeket is építeni, a polgármester szerint a csarnokban már ezek rendelkezésre állnak.

LED-fénybe borul Torja

Számos munka zajlik a nagyközségben, a folytatásban további megvalósítások várhatók. Legutóbb a Vidékfejlesztési Minisztériumtól nagy értékű pályázatot nyertek a közvilágítás felújítására: erre nagy szükség van, mert a régi rendszer fenntartása sokba került az önkormányzatnak. A szerződést már aláírták, Daragus Attila reméli, hogy Szilveszter napjára már LED-fénybe borul a község, ugyanis hatvan nap alatt kell azt felszerelni. Szó szerint, ugyanis az eddigi 320 lámpatest helyett 835-öt szerelnek fel, így közel háromszor több lámpa fog az oszlopokra kerülni.

Emellett aláírtak egy szerződést a Vidékfejlesztési Minisztériummal aszfaltozásra. A polgármester szerint azokban az utcákban, ahol le van fektetve a víz- és csatornahálózat, bitumen kerül a kőburkolat helyére. A projektben a Szász utca, a futásfalvi útból elmaradt 1800 méteres szakasz és a Karatna falurész szerepel. Erre jövőben kerül sor, és a községháza is a zsebébe kell nyúljon, mivel az építkezésben jelentősen megemelkedett minimálbér miatt a költségek is megnőttek. Idén Futásfalván is aszfaltoznak: a községközponttól kezdődően a falutábla felé kezdik meg a munkálatot, és addig kerül bitumen a Fő utcára ameddig a pénzükből futja. Ezek mellett a község erdei és mezei úthálózatának a karbantartását segíti az az új útgyalu, amelyet szintén pályázati pénzből vásároltak. Ezekből meglehetősen sok van, hiszen a szintén tekintélyes községi úthálózat mellett 97 km erdei és 110 km mezei út van Torján.

Néhány utcában foghíjasnak tűnhet a törtkővel végzett rehabilitálás, viszont ez nem hanyagság miatt van így: azokon a helyeken csatornáznak hamarosan, így nem volt értelme az építőanyagot elpazarolni, ami a sportcsarnok mellett levő gazdasági udvarban van felhalmozva. A csatornázás második szakasza többek között a Valál, Somszeg, Csikafalva és Alszeg falurészeket érinti. Idén Torján több mint 150 portát csatlakoztattak a csatornahálózatra, Bálványoson is kiépítenék a rendszert, jelenleg az elektronikus közbeszerzés zajlik.

Minden évben épült egy-egy új híd, így Feltorján és a Két rét-tövénél adtak át új átjárót, a következőt Altorján építik meg. Meg szeretnék erősíteni a patakmedert is, a munkálatot a település Kézdivásárhely felőli végénél végzik majd el, ugyanis ott annyira beszűkült a vízágy, hogy nagyobb esőzés után a víz nem tud elfolyni.

Mindezek mellett két pályázatnak köszönhetően több mint 2000 parcellát telekkönyveztek be, jövőben – egy szintén nyertes projekt révén – be szeretnék fejezni ezt a munkafolyamatot is, hogy minden egyes beltelekről, mező- és erdőterületről dokumentum legyen az emberek kezében.

Idősek napja és disznótoros fesztivál

A nagyközségben szokás szerint minden évben köszöntik a falu idősebbjeit, idén erre október 25-én, pénteken kerül sor a torjai kultúrotthonban. A jó hangulatot a kálnoki fúvós zenekar fogja biztosítani. Az ingyenes rendezvény regisztrációhoz kötött, akik részt kívánnak venni, azok a 0744.380.000-ás vagy a 0267.367.010-es telefonszámon foglalhatnak helyet. A részvétel esetén be lehet nevezni az Üvegbe zárt örömök című versenybe, ami során kiértékelik, hogy kinek van a legízletesebb befőttje vagy éppen savanyúsága.

November második hetén szervezik a Nemzetközi Disznótoros Fesztivált, amire október végéig várják a csapatok jelentkezését. A szokásos februári időpontról azért kellett elnapolni a rendezvényt, mert a sertéspestis miatt nem engedélyeztek semmilyen, az állatokkal összefüggésbe hozható rendezvényt.

Hozzászólások
Vissza a focihoz!

Vissza a focihoz!

Szavak nincsenek a boldogságra, de ha mégis vannak, azokat százszor, ezerszer elmondták, leírták a Sepsi OSK kupagyőzelmét köszöntő, ünneplő sportkedvelők, szurkolók. A háromszéki csapat bő egy évtized alatt elérte azt, ami sok más klubnak évszázad alatt sem sikerült. Ennek ellenére a kupagyőzelem nem nevezhető fantasztikus meglepetésnek, mert a háromszéki csapat tudásában, potenciáljában jól benne volt ennek az esélye. A bajnoki címé nem, mert az sokkal összetettebb. De talán egy dobogós helyezés már éveken belül elérhető.