Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Teodorovici a speciális nyugdíjak megadóztatásáról: még dolgozunk a szabályozáson

Teodorovici a speciális nyugdíjak megadóztatásáról: még dolgozunk a szabályozáson Gazdaság

A speciális nyugdíjak megadóztatására vonatkozó intézkedés nem került be az adó- és pénzügyi intézkedések szabályozását célzó, a pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett sürgősségi rendelet tervezetébe, mivel még dolgoznak rajta, és az elkövetkező időszakban a parlamentbe küldik, jelentette ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

Kifejtette, az intézkedésen még dolgoznak, és még eldöntik, milyen formában viszik azt tovább, tekintve, hogy a parlamentben is van két törvényjavaslat ebben a témában.

„A kormány vagy rendeletként, vagy törvénytervezetként terjeszti majd elő, de szeptemberben mindenképpen a végére kell járni ennek a témának, és én kíváncsian várom, hogy ott lássam azokat a parlamenti képviselőket, akik, amint nagyon jól tudják, azt mondták, hogy nagyon sokat tesznek, akkor majd lehetőségük lesz azt tenni, amit mondtak” – mondta Teodorovici az újságíróknak.

A 15%-os veszélyességi pótlékkal kapcsolatban, amely az állami szektorban dolgozók bizonyos kategóriáinak jár a fizetés mellé, Teodorovici kijelentette, hogy ‘jelenleg nem képezi tárgyalás témáját’.

Hivatalos források korábban bejelentették, hogy a cigaretta jövedéki adójának emelése, az államtitkári állások számának csökkentése, a nehéz és veszélyes körülmények közötti munkavégzésért járó pótlék felszámolása, a nem hozzájárulásos alapon biztosított (speciális) nyugdíjak megadóztatása szerepelt többek között abban a kormányrendeletben, amelyet augusztus 5-én, hétfőn kellett volna megvitatnia a kormánynak.

A források szerint az orvosok, pedagógusok, ügyészek és bírák, rendőrök esetében nem számolták volna fel a 15%-os pótlékot, hanem azt fix összeggé alakították volna át a szakszervezetekkel való tárgyalásokat követően.

Ami a speciális nyugdíjak adóját illeti, a források megemlítették, hogy még dolgoznak a véglegesítésén. Az adott pillanatban a munkavariáns így nézett ki: nem vetnek ki adót, ha a nyugdíj nem éri el a 2.000 lejt, 2.000 lej fölött az adó 10%-os lenne, 7.000 és 10.000 lej közötti nyugdíjak esetében 30%-os adót számolnak fel a 7.000 lejt meghaladó összegre, a 10.000 lejt meghaladó összeg esetében az adó 900 lej lenne plusz a 10.000 lejt meghaladó összeg 50 százaléka.

A pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett rendelettervezetben nem szerepel sem a speciális nyugdíjak megadóztatására, sem a 15%-os pótlékra vonatkozó intézkedés.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. augusztus 7., 10:04
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Mivel tolta előrébb az országot az az állat aki 4.000 lejnél többet kap?! Esetleg feltaláló volt,a 2.világháborúban harcolt?!😤😤😤