Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sertéstámogatás báznai és mangalicatartóknak

Sertéstámogatás báznai és mangalicatartóknak Gazdaság

Báznai és mangalicasertést tartó gazdáknak nyújt támogatást a mezőgazdasági minisztérium. Az egymillió lejes keretösszegből anyaállatonként 1200 lejes támogatás igényelhető egy évre. A lehívható pénzösszeg feltétele, hogy az állattartó gazda a programban minden koca után négy malacot értékesítsen 2023. december 15-ig.

A de minimis programban részt vevő gazdák az állategészségügyi hatóságnál nyilvántartásba vett báznai vagy mangalica tenyészállománnyal pályázhatnak. A jogi személyiséggel rendelkező kisgazdaságok a program keretében max. 20 ezer euró támogatást hívhatnak le.

A bukaresti szaktárca a korábbi években is meghirdetett támogatást a báznai és mangalicasertést tartó gazdaságok számára, a programot több éves szünet után indítja újra.

A báznai és a mangalica disznófajtát a szakirodalom magyar fajtaként tartja számon. A mangalicát József nádor kisjenői birtokán tenyésztették ki az 1800-as évek első felében. A báznai származási helye a mai Szeben megyei Bázna település. ,,Felmenői” mangalica kocák és berk kanok voltak. Mindkét fajta külterjes tartást igényel, a feldolgozott disznóhús prémiumterméknek számít.

Fotó: Makkay József

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások