Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Novemberben csúcsosodik a papírkrízis

Novemberben csúcsosodik a papírkrízis Gazdaság

Súlyos papírhiánnyal küzd Európa. A hazai nyomdák elkezdték felélni tartalékaikat, és gondot jelent, hogy egyrészt megdrágult a nyersanyag, másrészt nehezen tudják beszerezni a nyomtatott termékekhez szükséges papírt. Jelenleg annak is örülnek, ha találnak papírbeszállítót, már nemigen lehet válogatni méret és fajsúly alapján, megveszik, amit kínál a beszűkült piac.

Hirdetés
Hirdetés

Ennek hatásaként sok kiadvány és újság esetében kénytelenek voltak formátumot módosítani, azaz egyes újságokat a szokásosnál kisebbre vagy nagyobbra méretezik, annak függvényében, hogy éppen milyen papírt tudott beszerezni a nyomda, magyarázta Csurulya Árpád. A sepsiszentgyörgyi T3 nyomda részlegvezetője úgy véli, félő, hogy a papírkrízis ebben a hónapban tetőződik, mivel mostanra merülnek ki a tartalékkészletek, és még nem tudni, miként tudják áthidalni a helyzetet.

Már év elején elkezdődtek a gondok, mivel Nagy-Britannia Európa legnagyobb papír újrahasznosítója, ám a Brexit miatt már nem hozza át az Európai Unióba a nyersanyagot. Emellett Európában három papírgyár is bezárt, illetve az energia és üzemanyagárak növekedése, a szállításban tapasztalt munkaerőhiány is mind a papírkínálat beszűküléséhez vezetett. Csurulya Árpád tudomása szerint Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában nem állt le a termelés, de az embargó miatt Fehéroroszországból nem lehet vásárolni, a másik két országból drága a szállítás, és a vámellenőrzések miatt késnek a kamionok.

Augusztus végétől hazai újságpapír nélkül maradt a legnagyobb hazai forgalmazó, így lemerültek a készletek, és egy hónap alatt 50 százalékos volt a drágulás. Papírpiaci szereplők szerint jelenleg a túlélésért folyik a harc, hiszen az a tapasztalat, hogy ha egy újság bármilyen ok miatt nem jelenik meg, azt szinte lehetetlen újraindítani!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük