Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meg kell győzni a vállalkozókat, hogy a turisztikai adó szükséges

Meg kell győzni a vállalkozókat, hogy a turisztikai adó szükséges Gazdaság

Örvendetesnek nevezte László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke, hogy a sepsiszentgyörgyi városháza már tavaly bevezette az éjszakánkénti 2 lejes idegenforgalmi adót a 14 év feletti turisták esetében. A gond csak az, hogy ezt egyes szállásadók semmibe veszik, holott a befolyt összeg a helyi turizmus javára fordítandó.

„Ez egy olyan adónem, amely nem generál árnövekedést, hiszen a turisták fizetik be, és azt kimondottan a régió turisztikai népszerűsítésére fordítják” – magyarázta László Endre, kiegészítve azzal, hogy az idegenforgalmi adókból befolyt összegekből a 2022/86-os sürgősségi kormányrendelet szerint létrehozandó TDM szervezetek gazdálkodnak, ők forgatják vissza a helyi turizmus fejlesztésére.
Példaértékűnek nevezte azt, hogy miután Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2022. január elsejétől bevezette a már említett 2 lejes turisztikai adót, Antal Árpád polgármester felelősséget vállat azért, hogy ezt az összeget turistánként 10 lejre kerekíti fel.

Hirdetés
Hirdetés

„A vállalkozók nagy része rendesen befizeti ezt az adót, egy részük viszont – akikről már előre listát készíthettünk volna, tudván, hogy nem fogják befizetni – továbbra sem hajlandó ezt megtenni, holott kötelező. Mint minden adót, ezt is be lehet hajtani, büntetőkamatot lehet kivetni rá, és így tovább, de mi nem erről az oldalról szeretnénk hozzájuk közeledni, meg kell győzzük őket, hogy fizessék be, mert nekik jó. Amúgy az adatok nyilvánosak, de nem szeretnénk publikussá tenni azokat, a vállalkozóknak meg kell érteniük, hogy nekik segítünk ezzel, ez nem olyan, mint a füstadó” – mutatott rá a Székelyföldi TDM elnöke.

Országosan egyedülálló eset Kovászna városáé, ahol 2018-tól vezették be a turisztikai adót, ami kezdetben 1 lej volt, majd 2 lejre nőtt, idéntől viszont 3 lejre emelték.

Kovászna közel egymillió lejnyi, idegenforgalmi adóból befolyt összeget fordíthat vissza a fürdőváros turisztikai vonzerejének növelésére Fotó: Gyerő József/Facebook

Március végéig szoktak elkészülni a végleges összesítők, de már most úgy néz ki, hogy egymillió lejhez közeli összeget tudtak begyűjteni, ami nagyon fontos a városnak és a megyének egyaránt”
– fogalmazott László Endre. Különösen annak fényében – folytatta –, hogy a kormányhatározat azt is előírja, hogy az összeget turisztikai fejlesztésekre lehet fordítani. Tehát, ha valaki egy új padot készített, vagy lefesti, renoválja, esetleg rendbe tesz egy borvízforrást, erre is felhasználható, mert az illető helységnek a turisztikai vonzerejét növeli. A szentgyörgyi szállásadóknak is ezt kell szem előtt tartaniuk” – mondta a klaszter elnöke.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük