Hirdetés
Hirdetés

Januárban az államháztartás hiánya elérte a GDP 0,33 százalékát

Januárban az államháztartás hiánya elérte a GDP 0,33 százalékát Gazdaság

Januárban a román államháztartás hiánya 3,69 milliárd lej volt és elérte a bruttó hazai termék (GDP) 0,33 százalékát, ami abszolút értékben 2006 óta a legnagyobb deficitnek számít.

Hirdetés
Hirdetés

A pénzügyminisztérium adatai szerint nőttek ugyan 5,9 százalékkal a bevételek tavaly januárhoz képest, de a vizsgált időszakban a kiadások jóval gyorsabb ütemben, 17,4 százalékkal emelkedtek. Az idén januárban ugyanakkor a GDP-arányos bevételek 2,6 százalékon stagnáltak tavaly januárhoz viszonyítva.     

2020 januárjában 0,04 százalék volt az államháztartás GDP-arányos hiánya.

A minisztérium közlése szerint az idei első hónapban 2,29 milliárd lej, a GDP 0,2 százaléka maradt a gazdaságban áfa-visszatérítések, beruházások és a koronavírus-járvány elleni rendkívüli intézkedések nyomán.

Tavaly egész évben a román államháztartás hiánya elérte a GDP 9,79 százalékát. Az idén 7,16 százalékos deficittel számol a bukaresti kabinet úgy, hogy a bevételek 13 százalékos növekedésében és a kiadások 5 százalékos emelkedésében reménykedik. A hiány várhatóan 2024 végén kerül ismét 3 százalék alá, ugyanis arra az évre vállalta a Florin Cîțu vezette kabinet, hogy 2,89 százalékra mérsékli a deficitet.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük