Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Évi 1,5%-ra csökkentette az alapkamatot a jegybank

Évi 1,5%-ra csökkentette az alapkamatot a jegybank Gazdaság

0,25 százalékponttal 1,75%-ról 1,50%-ra csökkentette az alapkamat mértékét a Román Nemzeti Bank (BNR).

Hirdetés
Hirdetés

A jegybank igazgatótanácsának szerdai ülésén hozott döntés augusztus 6-ától érvényes.

Emellett a testület döntött a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 1,25 százalékról 1,00 százalékra való csökkentéséről, a lombardhitelek kamatlábát pedig 2,25 százalékról 2,00 százalékra csökkentette.

A bankok kötelező valutatartalék-rátája változatlan maradt.

A BNR igazgatótanácsa arról is döntött, hogy a jegybank folytatja a repo-ügyleteket, állampapírok vásárlásával növelve a kereskedelmi bankok likviditását. A BNR emellett a másodlagos piacon is vásárol állampapírt.

A szerdai közlemény szerint a monetáris tanács legutóbbi, májusi kamatdöntése óta érkezett információk azt jelzik, hogy a koronavírus-járvány – főleg áprilisban – súlyos károkat okozott a román gazdaságnak, ugyanakkor érzékelhetővé váltak a májusban kezdődött fokozatos lazítás hatásai.

A román gazdaság éves növekedése már az idei első negyedévben 2,4 százalékra lassult a 2019 utolsó negyedévében regisztrált 4,3 százalékról, de az előző negyedévhez képest még 0,3 százalékkal nőtt. A rendelkezésre álló adatok alapján a második negyedévben viszont „súlyos visszaesés” valószínűsíthető.

A lej-euró árfolyam relatív stabil maradt, enyhe csökkenési tendenciával, amit a BNR az európai gazdasági helyreállítási alap elfogadása által előidézett regionális optimizmusnak tulajdonít.

A jegybank az irányadó kamat csökkentésével a gazdasági tevékenység újraindítását akarja segíteni, és az inflációs rátát akarja – plusz-mínusz egy százalékpontos tűréshatárral – az idei évre előirányzott 2,5 százalékon tartani.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük