Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy évvel később lehet kész a BRUA-gázvezeték első romániai szakasza

Egy évvel később lehet kész a BRUA-gázvezeték első romániai szakasza Gazdaság

A fekete-tengeri földgáz Magyarország irányába való szállítására alkalmas, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, úgynevezett BRUA gázvezeték első, romániai szakasza csak 2020 végére épül meg – írta hétfőn a Profit.ro gazdasági hírportál a román Transgaz állami vállalatra hivatkozva.

Hirdetés
Hirdetés

A portál a román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz egyik jelentéséből idézett, amely számba veszi a 2019-2028-as időszakra érvényes fejlesztési terveket a gázszállítás területén. A dokumentum várhatóan július végén kerül a vállalat részvényesei elé jóváhagyásra.

A jelentés szerint a BRUA gázvezeték első szakasza, amely Románia területén épül és tavaly nyáron kezdték el a megépítését, számos erőfeszítés ellenére nem fog elkészülni az eredeti határidőre, vagyis 2019 végére, hanem csak 2020 végére. A késést a közbeszerzési pályázatok meghirdetésénél tapasztalt késésekkel, jogszabály-módosításokkal, régészeti leletek feltárásával, a kedvezőtlen időjárással, a kisajátítások elhúzódásával, a kivitelezés folyamán az eredeti tervhez képest végrehajtott számos módosítással  magyarázzák.

A portál emlékeztet, egy hónappal korábban a Transgaz és Niculae Bădălău román gazdasági miniszter is kijelentette: tartható az eredeti határidő.

A projekt első szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podișortól a bánsági Temesrékásig (Recaș). A beruházás lehetővé teszi, hogy Romániából évi 1,75 milliárd köbméternyi gázt szállítsanak Magyarországra.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük