Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Daea: Több mint 30 millió tonna gabona termett idén Romániában

Daea: Több mint 30 millió tonna gabona termett idén Romániában Gazdaság

Több mint 30 millió tonna gabona termett idén Romániában, kukorica- és napraforgótermés tekintetében az első helyen áll az ország az Európai Unióban – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, 1,01 millió hektárról 3,35 millió tonna napraforgót gyűjtöttek be idén Romániában, ami rekordmennyiségnek számít. Kukoricából több mint 18 millió tonna került a tárolókba eddig, a 2,415 millió tonna bevetett terület 0,5 százalékáról (az ország központi megyéiben) azonban még nem takarították be a termést. Mind napraforgó-, mind kukoricatermés tekintetében az első helyen áll az ország az Európai Unióban – mondta Daea.

A miniszter szerint a következő napokban ismertetni fogja a szaktárca az idei terméshozammal kapcsolatos végleges adatokat.

A minisztérium által korábban közölt adatok szerint az idei búzatermés a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is 2,3 százalékkal meghaladta a tavalyit, elérve a 10,2 millió tonnát. A korai kalászos gabonafélékből 12,8 millió tonnát arattak, ez 1%-kal több, mint egy évvel korábban, az átlaghozam 4.655 kg/ha volt (a tavalyi 4.598 kg/hektárhoz képest).

Tavaly a gabonatermés megközelítette a 27 millió tonnát Romániában, és a búza-, a borsó-, az árpa-, a napraforgó-, a szója-, a krumpli-, a szőlő- és a kukoricatermés is történelmi rekordokat döntött.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 4., 19:56
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Elsők mert Európa szintén szàrasàg volt de arról nem beszélnek hogy Eu szinten legolcsóbb a tej.Az Eu- ban 35 cent/ kg nálunk alig éri el 25 cent/ liter árat ės jelzem 1l tej 1,27kg tehát 4l tej 5,08 kg náluk ez 1 euro náluk 1,75 euro .Az ègesz tej kontroll csak pènz forgatás Az Eu adja de az állam kaszàba megy hisz maga a kontroll 50 euróba kerül darabonként …. Egyszóval ingyen élésből első

 • User
  Dátum: 2018. december 5., 15:50
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Csak azt nem teszi hozza,hogy ez a nagy buzatermeles valoban roman foldon van,csak eppen amerikai,arab es izraeli cegeknek terem a roman fold.Magyaran ez a buza mar nem a mienk es az arat is a kulfoldiek szabjak meg!