Felhívás!

Történelmi eseményt közvetít a NASA hétfő este

Történelmi eseményt közvetít a NASA hétfő este Tech-Tudomány

Egy több millió kilométerre lévő, száguldó aszteroidára száll le román idő szerint hétfő este a NASA űrszondája.

Hatalmas volt az öröm a hét elején a NASA főhadiszállásán, a szakembereknek ugyanis hat év után ismét sikerült egy Mars-szondával elérni a szomszédos bolygónkat. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a tudósok karba tett kézzel ücsörögnének, hamarosan újabb nagyon fontos feladatot kell elvégezniük. Egész pontosan hétfőn.

Az OSIRIS–REx űrszonda éppen a Bennu névre keresztelt aszteroida felé tart, hogy anyagmintát szerezhessen belőle. Mindez azt jelenti, hogy a szondának landolnia kell az aszteroida felszínén, mindezt pedig a tervek szerint élőben fogja közvetíteni a NASA épp úgy, ahogy azt az InSight Mars-szonda esetében is tette.

Az előzetes várakozások szerint az OSIRIS-REx december 3-án hétfőn, román idő szerint 19 órakor száll majd le a Bennun. A közvetítés 18:45-kor kezdődik és várhatóan fél órán át tart majd, és az alábbi YouTube-csatornán lehet majd követni.

A szonda még 2016 szeptemberében indult útjára, azóta pedig folyamatosan közeledett az aszteroida felé.

A tervek szerint az OSIRIS-REx mintát vesz majd a Bennuból, majd azzal megindul vissza a Földre. Ez a tervek szerint 2023 szeptemberében történik majd meg.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.