Felhívás!

Bujkáló emlékérme

Székelyföldön szerencsésnek mondhatja magát az, akinek véletlenül a kezébe került egy vagy több olyan 50 banis érme, amelyet a 2019. májusi-júniusi pápalátogatás tiszteletére és emlékére bocsátott ki a Román Nemzeti Bank (BNR).

Nem csak a numizmatika (pénzzel és pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány) hódolóira gondolunk, hanem bárki másra, aki itt él, hiszen az emlékérme közhasználatra, kereskedelmi pénzforgalomra készült, nem csak gyűjtők részére. Hogy véletlen műve vagy pedig szándékosság, ezt nehéz megítélni, de tény az, hogy a “pápai 50 banisból” kevés került Székelyföldre, noha a Szentatya látogatásának egyik fontos állomása Csíkszereda, illetve a csíksomlyói Hármashalom-oltár – a világhírű katolikus búcsújáróhely -, és az érme egyik oldalán a több mint ötszáz éves csíksomlyói kegytemplom ábrája látható. Elképzelhető, és emberileg érthető, hogy a székelyföldi, aki hozzájutott egy vagy több ilyen emlékérméhez, általában megtartja magának, esetleg elajándékozza szeretteinek, ismerőseinek, akik hasonlóképpen vagy megőrzik, vagy elajándékozzák, és így tovább, ily módon az emlékérmék zöme kiiktatódik a kereskedelmi forgalomból. Bizalmas értesüléseink szerint azonban az emlékérmét ortodox többségű vidékek és városok kapták a jegybanktól. Pedig hát …, nézzük csak, mi van az érme két oldalán.

Előlap. A Romania 2019 boltíves felirat és az országcímer alatt Ferenc pápa romániai apostoli látogatásának, találkozóinak, liturgiai részvételének, homíliáinak négy fő helyszíne. A jobb alsó sarokban a csíksomlyói kegytemplom ábrája látható, alatta “Miercurea Ciuc”, azaz Csíkszereda román neve. A jobb felső sarokban a jászvásári római katolikus Szűz Mária királynő-székesegyház a “Iași” felirattal, a bal felső részen a balázsfalvi görögkatolikus Szentháromság-székesegyház és a “Blaj” felirat, a bal alsó sarokban pedig a bukaresti római katolikus Szent József-székesegyház homlokzata, alatta “București”.

Hátlap. Az érme másik oldalát Ferenc pápa mosolygós arcképe uralja. A mellmagasságtól látható pápai portré alatt köríves román szöveg: “Să mergem împreună!” (Menjünk együtt!), ami a Szentatya romániai látogatásának jelmondata, a beszédeiben is többször ismételt felhívása az összetartásra, békességre, barátságra. Az érmelap szélső körívébe került az esemény megnevezése, “Vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România” (Ferenc Pápa Őszentségének apostoli látogatása Romániában), illetve a látogatás időszaka (“31 mai – 2 iunie”, azaz május 31 – június 2., évszám nélkül).

A 2005-2019-es időszakban tucatnyi, egymástól különböző 50 banis pénzérmét bocsátott ki közhasználatra a román jegybank, tíz valamilyen eseményhez, évfordulóhoz kapcsolódik, tehát emlékérme.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.