Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A romániai háztartások összkiadásának egyharmadát az adók és illetékek teszik ki

A romániai háztartások összkiadásának egyharmadát az adók és illetékek teszik ki Gazdaság

A jövedelemadók, a társadalombiztosítási hozzájárulások és egyéb adók és illetékek a háztartások összkiadásának 33,2%-át tették ki 2021-ben, háztartásonként átlagosan havi 1620 lej értékben – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS)

Hirdetés
Hirdetés

Ezek 15%-át (2020-ban 14,8%-ot) a jövedelemadó, több mint felét, 84,3%-át (2020-ban 84,5%-ot) pedig a társadalombiztosítási hozzájárulások (nyugdíj-, munkanélküli- és egészségbiztosítás) tették ki.

Az INS szerint az adók, hozzájárulások, illetékek és díjak az összkiadások jelentős részét teszik ki azokban a háztartásokban, amelyekben a jövedelem fő forrását a fizetések jelentik. Így 2021-ben az összkiadásnak 43%-át tették ki a fizetésekből fenntartott háztartásokban, míg a munkanélküliek alkotta háztartásokban a kiadások 17,2 százalékát, a nyugdíjasok alkotta háztartásokban a 13,9 százalékát jelentették. A mezőgazdasági tevékenységekből élő háztartásokban ezek csak az összkiadások 7,9 százalékára rúgtak, a nem mezőgazdasági tevékenységet folytató önálló vállalkozók háztartásai kiadásainak pedig a 11,1 százalékát tették ki.

A városi háztartások által fizetett adók, hozzájárulások, illetékek átlagos összege 1,9-szerese volt a vidéki háztartások által fizetett összegeknek, és az összkiadások 36,7, illetve 26,9%-át tették ki.

Regionális lebontásban két fejlesztési régió található a két (alsó és felső) végleten: az északkeleti, ahol az ilyen típusú kiadások szintje háztartásonként átlagosan 1091,3 lej havonta (az összkiadás 26,7%-a), és Bukarest-Ilfov, ahol ezek a kiadások maximális szinten vannak (2841,8 lej háztartásonként, az összkiadás 39,2%-a). A többi régióban 1267 és 1829 lej között mozog ezen jellegű kiadások szintje, és az összkiadások 29,2-35,2 százalékát teszik ki.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások