Felhívás!

FRISSÍTVE: Közzétették az érettségi vizsga eredményeit

FRISSÍTVE: Közzétették az érettségi vizsga eredményeit Románia

Közzétették hétfőn az idei érettségi nyári vizsgaszessziójának eredményeit.

Akik óvásokat szeretnének benyújtani, hétfőn 12 és 18 óra között tehetik meg. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé.

A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Az oktatási minisztérium adatai szerint összesen 126.454 tanuló iratkozott fel idén az érettségire, közülük 111.329-en ebben az évben, 15.125-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

Cîmpeanu: 73,3 százalékos az átmenési arány az érettségin

A nyári érettségin részt vevők 73,3 százaléka kapott átmenő jegyet az óvások előtt, ez az elmúlt 10 év legjobb eredménye – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

“Gratulálni szeretnék mind a 89.000 diáknak, akik az érettségi mostani vizsgaidőszakában, az óvások előtt sikeres eredményt értek el. Tavaly 86.000 diák vette sikeresen az akadályt, közel 3000-rel kevesebb, mint most. Pontosabban 2928-cal kevesebben, bár tavaly 7211-gyel több volt a vizsgázó. Az átmenési arány 73,3 százalékos. Az elmúlt tíz évben, 2013 óta ez a legjobb óvások előtti eredmény” – mondta Cîmpeanu.

A miniszter szerint az idén végzetteknek 78,3 százaléka, a korábbi években végzetteknek 32,1 százaléka vizsgázott sikeresen.

A legmagasabb átmenési arányt Kolozs (85,1%), Iaşi (81,7%), Galac (81,6%), Brăila (81,3%) megyében regisztrálták. Bukarestben a diákok 77,4%-a vizsgázott sikeresen.

A legalacsonyabb átmenési arányt Ilfov( 47%), Giurgiu (55%) és Călăraşi (53%) megyében jegyezték.

“Gratulálok annak a 162 diáknak, aki 10-es átlagot ért el. Bukarestben volt a legtöbb 10-es átlag, 30. Prahova megyében 15, Galac és Vâlcea megyében kilenc-kilenc, Kolozs és Iaşi megyében nyolc-nyolc diák vizsgázott jelesre” – számolt be a tárcavezető.

Azt is megemlítette, hogy nagyon jól működött Călăraşi megyében a kísérleti jelleggel bevezetett digitális javítás. Jövő évben szeretnék országszerte kiterjeszteni ezt a dolgozatjavítási módot.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a jó eredmények részben a vizsgaanyag leegyszerűsítésének is köszönhetők. Kivették ugyanis a számonkérendő anyagból azokat a tartalmakat, amelyeket az országos szintű online oktatás ideje alatt tanítottak az iskolákban.

Cîmpeanu szerint már hétfőtől kezdődően meg fogják vizsgálni a helyzetet azokban az iskolákban, amelyekben az eredmények messze elmaradnak az országos átlaghoz képest.

“Voltak olyan iskolák, ahol egyetlen diák sem ment át az érettségi vizsgán, és néhány nap múlva meglesz a kimutatás arról is, hogy diákok miért nem iratkoztak fel az érettségire. (…) Nem vagyok hajlandó elhinni azt, hogy vannak esetleg olyan cinikus kollégák, akik nem engedik vizsgára jelentkezni a diákokat, csak azért, hogy megelőzzék az iskola teljes sikertelenségét az érettségin. Nem vagyok hajlandó ezt elhinni, de mégis meg fogjuk vizsgálni a helyzetet” – jelentette ki az oktatási miniszter.

Cîmpeanu azt is leszögezte, hogy leghamarabb 2027-tól változhat radikálisan az érettségi vizsga, miután elfogadják a Képzett Románia projekt következtetéseit felhasználó törvénytervezetet.

69,3%-os átmentési arány Háromszéken

Kovászna megében az 1060 vizsgán megjelent diák köbzül 735 (69,33%) vette sikeresen a vizsgát, azaz szerzett 6-osnál magasabb átlgot. Az eredmények teljes listája ITT tekinthető meg.

Megyénkben egyetlen vizsgázó ért el 10-es átlagot, ő a bodzafordulói Mircea Eliade Elmélet Líceum természettudományok osztályában végzett.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.