Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vonzóbbá teszi az embert az orvosi maszk

Vonzóbbá teszi az embert az orvosi maszk Életmód

A Cardiffi Egyetem kutatói kimutatták: mind a nők, mind a férfiak vonzóbbnak tűnnek az arcmaszkokban, főleg azokban, amelyek kitakarják az arcuk nagy részét – elemzi a kutatást a The Guardian.

Hirdetés
Hirdetés

Érdekes, hogy az eredmények azt mutatták: a legvonzóbbnak az eldobható orvosi maszkokban látják az emberek a másikat.

Dr. Michael Lewis, a Cardiffi Egyetem kutatója elmondta: a járvány előtt az arcmaszkot viselő embereket kevésbé ítéltük meg vonzónak, mivel az arc ilyen módú eltakarását a betegségekkel azonosítottuk. A szakértők kíváncsiak voltak, hogy mindez változott-e a világjárvány alatt, amikor gyakorlatilag mindenhol találkozunk a védelmi szerepet nyújtó arcmaszkokkal. Lewis szerint azért az eldobható orvosi maszkokban látjuk a leginkább vonzónak a társainkat, mert most már a biztonsággal, az orvosi ellátással azonosítjuk őket – természetesen csak tudat alatt, nem tudatosan.

A kutatás első fele 2021 februárjában készült, ekkor 43 nőt kértek meg arra, hogy értékeljék 1-től 10-ig terjedő skálán a maszk nélküli, sima szövetmaszkot, kék orvosi arcmaszkot viselő, illetve az egyébként maszkkal eltakart arcterületet egyszerű fekete könyvvel kitakaró férfiakat. A résztvevők elmondták, hogy a textilmaszkot viselők sokkal vonzóbbak voltak, mint azok, akiknek nem volt maszkjuk, vagy akiknek az arcát részben eltakarta a könyv. De a sebészeti maszk – ami csak egy normál, eldobható fajta volt – még szebbé tette viselőjét. Az eredményeket a szakértők a Cognitive Research: Principles and Implications szakfolyóiratban jelentették meg.

A kutatás második felét még nem publikálták szaklapban, ebben a nemi elosztottságot megfordították. Lewis szerint nagyjából hasonló eredmények születtek.

A szakértő azt mondta, hogy a jelenség összefügg az evolúciós pszichológiával és azzal, hogy mi alapján választjuk ki a partnereinket. A betegség és a betegségre utaló jelek nagy szerepet játszhatnak a párválasztásban – korábban ezek nagy hátrányt jelentettek. Most már olyan elmozdulást figyelhetünk meg, hogy az arcmaszkok többé nem betegségjelzőként működnek.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások