Felhívás!

Sárga jelzésű eső- és viharriadó 13 megyében kedd reggelig

Sárga jelzésű eső- és viharriadó 13 megyében kedd reggelig Életmód

Tizenhárom megyére érvényes, sárga jelzésű eső- és viharriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn. A figyelmeztetés hétfő estétől kedd reggelig érvényes. Az ország többi részére is rossz időjárásra vonatkozó figyelmeztetés érvényes szerda estig.

A meteorológusok szerint hétfőn 18 órátó kedd reggel 6 óráig fokozott lesz a légköri instabilitás a Bánságban, Olténia nyugati és északi részében, a Körösök vidékén, Máramarosban és Erdély nyugati részén. Felhőszakadásokra, villámlásra, jégesőre és szélviharra kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 40-50 litert is.

Az elsőfokú riasztás Szatmár, Máramaros, Bihar, Szilágy, Kolozs, Arad, Fehér, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi és Vâlcea megyére érvényes.

Időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás hétfő délután 4 órától szerda este 11 óráig a domb- és hegyvidéken, illetve a nyugati, északi, dél-nyugati és középső országrészeken. Ezeken a területeken is villámlásoktól kísért zivatarokra, erős szélre és elszigetelten jégesőre kell számítani a jelzett időszakban. A csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 litert, helyenként a 35-50 litert négyzetméterenként.

Az ANM figyelmeztet még, hogy a légköri instabilitás egész héten fokozott lesz az ország régióinak többségében.

Hidrológusok: elsőfokú árvízriadó 12 megyében kedd délutánig

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriadót adott ki hétfőn 14 folyó vízgyűjtő medencéjére. A figyelmeztetés hétfőn 18 órától kedd délután 4 óráig érvényes 12 megyében.

A hidrológusok szerint az elmúlt időszakban lezúdult és az elkövetkező 24 órára jelzett csapadékmennyiség miatt vadpatakok, áradatok alakulnak ki a hegyoldalakon, a kis patakokon gyors áradatok vonulnak le, amelyek jelentős szintnövekedést, helyi árvizeket okozhatnak a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Túr (Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Fekete-Körös felső folyása és középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hunyad és Arad megye), Ó-Béga (Temes megye), Béga felső folyása, illetve középső folyásának mellékfolyói, a Temes Lugos feletti szakasza, Pogăniş felső folyása, Berzava felső és középső folyása, Moraviţa, Karas, Néra (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Zsil felső folyása, Gilort felső folyása (Hunyad és Gorj megye), Olt (Szeben, Argeş és Vâlcea megye) és Olteţ felső folyása (Gorj és Vâlcea megye).

Az INHGA leszögezi, hogy az említett jelenségek nagyobb intenzitással következhetnek be hétfő este 8 óra és kedd reggel 6 óra között Krassó-Szörény, Gorj és Hunyad megye egyes folyóin.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.