Felhívás!

Pszichológus: fontos az örökölt érzelmi gazdagság továbbvitele

Pszichológus: fontos az örökölt érzelmi gazdagság továbbvitele Életmód

Fontos, hogy a szülőktől, nagyszülőktől örökölt érzelmi gazdagságot továbbvigyük, az, hogy van múltunk, azt jelenti, lesz jövőnk – mondta Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatornán.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egyre többen foglalkoznak a családi múlttal, a generációkon átívelő viselkedésminták továbbadásával, a negatív minták felismerésével. Megjegyezte: nemcsak vonásaink, hanem érzelmi reakcióink is hasonlítanak a szüleinkére.

A szüleink viselkedése – egy konfliktushelyzet kezelése, válaszadás egy érzelmileg telített szituációra – automatikusan lemásolódik. Nem is tudjuk, hogy mit viszünk magunkkal, miközben hasonló helyzetben a viselkedést automatikusan reprodukáljuk – jegyezte meg.

A legtöbbször a generációkon átívelő viselkedésminták kapcsán a negatívumokat emelik ki, a mintákat, amelyeket el kellene felejteni a pozitív változás érdekében. Ugyanakkor legalább ilyen fontos a régi, jó minták tudatos továbbvitele – mondta klinikai szakpszichológus.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.