Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Narancssárga riasztást adtak ki 29 megyére a várható viharok miatt

FRISSÍTVE: Narancssárga riasztást adtak ki 29 megyére a várható viharok miatt Életmód

Szombat hajnalig érvényes narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) felhőszakadás és vihar veszélye miatt 29 megyére, köztük erdélyi megyékre is. Tizenhét megyében és a fővárosban kánikulariasztás van érvényben.

Hirdetés
Hirdetés

A meteorológusok szerint szombat hajnali 2 óráig a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Erdélyben és Moldva északi részén felhőszakadásokra, gyakori villámlásokra, viharos szélre és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 35-40, helyenként akár az 50-70 litert is négyzetméterenként.

A másodfokú riasztás a következő megyéket érinti: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Iaşi, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vrancea.

Tizenhét munteniai, dobrudzsai, moldvai és olténiai megyében és a fővárosban kánikulariasztás van érvényben este 8 óráig.

Narancssárga árvízriasztást adtak ki nyolc megyére

Másodfokú, azaz narancssárga árvízriasztást adtak ki a hidrológusok több erdélyi, bánsági és moldvai folyóra. A figyelmeztetés péntek éjfélig van érvényben.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint a következő folyók vízgyűjtő medencéjében áll fenn az áradás veszélye: Visó, Iza (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Maros (Fehér, Hunyad és Arad megye), Ó-Béga, Béga (Temes megye), Temes, Berzava, Karas (Temes és Krassó-Szörény megye).

Hétfő 18 óráig ugyanakkor sárga árvízriasztás érvényes a Visó, Iza, Túr, Lápos, Nagy-Szamos, Kis-Szamos, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Ó-Béga, Béga, Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra, Cserna, Zsil, Motru, Gilort, Olt, Olteţ, Suceava, Moldova, Beszterce, Tatros és Jijia folyó vízgyűjtő medencéjére.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük