Felhívás!

Felmérés: öt alkalmazottból egy lehangoltnak érzi magát koronavírus-járvány miatt

Felmérés: öt alkalmazottból egy lehangoltnak érzi magát koronavírus-járvány miatt Életmód

A munkavállalók mintegy 20%-a lehangoltnak érzi magát a pandémia miatt, de csak egyharmaduk fordult pszichológushoz azoknak, akik azt állították, hogy szakember segítségére lenne szükségük – derül ki az eJobs online munkaközvetítő platform által csütörtökön közzétett felmérésből.

Az elmúlt 12 hónap gyökeres változásokat hozott az emberek életébe, mind magánéleti, mind szakmai téren. A munkaközvetítő platform legújabb közvélemény-kutatása szerint az alkalmazottak többsége azt mondta, bizonytalanság és a jövőtől való félelem jellemzi jelenlegi lelkiállapotát. A válaszadók egyharmada vallotta azt, hogy most sokkal világosabban látja, mik a prioritások az életében, és ugyanennyien állították, hogy az elmúlt év erősebbekké tette őket, ezért derűlátóan tekintenek a jövőbe.

A megkérdezett alkalmazottak 20 százaléka azt nyilatkozta, hogy lehangoltnak érzi magát, és sokan vannak azok is, akik azt mondják, hogy elveszítették érzelmi egyensúlyukat a járvány miatt, és magányosnak érzik magukat.

A felmérés rámutat: egy évvel ezelőtt még azt hitték, hogy ez az elbizonytalanodás a világjárvány ‘természetes velejárója’, ám azt tapasztalják, hogy ez a gond állandósult, és a munkavállalók egy csoportjának nehézséget okoz megfelelni a mindennapi kihívásoknak. Elsősorban azokról van szó, akik elvesztették állásukat, és nem találtak helyette másikat, vagy olyan cégeknél dolgoznak, amelyek tevékenységét negatívan érintette a válság, vagy még nem sikerült alkalmazkodniuk kellőképpen a távmunkához.

“A legtöbb esetben ez az állapot rányomja bélyegét a munkahelyi teljesítményre” – véli Roxana Drăghici, az eJobs vezető munkatársa.

Ebben az összefüggésben a megkérdezettek egyharmada azt mondta, hogy az elmúlt évben úgy érezte, speciális pszichológiai támogatásra lenne szüksége, de ennek ellenére 62%-uk semmit sem tett ebben a tekintetben, a leggyakoribb ok a pénzhiány volt. 18%-uk azt nyilatkozta, hogy zavarónak érezte volna, hogy problémáit egy idegennel beszélje meg, 5%-uk pedig attól tartott, hogy ismerősei megszólják emiatt.

“A vállalatok tisztában vannak azzal, hogy a munkavállalók érzelmi egészsége olyan szempont, amelyet már nem hagyhatnak figyelmen kívül, mert ennek óriási hatása van az üzleti hatékonyságra. Ennek fényében a pszichológiai tanácsadás előnyként kezd megjelenni a béren kívüli csomagok tartalmában. E felmérés adatai szerint az elmúlt évben terápiában részesültek csupán 4%-ának fizette ezt a szolgáltatást a munkáltató. Sajnos a felmérés egy másik következtetése az, hogy hogy az alkalmazottak 40 százaléka úgy érzi, a vállalat vezetőségét nem érdekli az alkalmazottak érzelmi egészsége” – mondja Roxana Drăghici.

A felmérést ez év márciusában készítették 850, 18 és 56 év közötti személy megkérdezésével.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.