Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csodafőnix Kézdivásárhelyen

Csodafőnix Kézdivásárhelyen Életmód

Az Egyszülős Családok Világnapján, március 21-én a Vigadó Művelődési Ház Galériája szolgált színhelyül a nemrég létesült Csodafőnix Egyesület rendezvényének.
A 2017-ben létesült, Csavar Mátis Katalin elnök által vezetett Csodafőnix Egyesület tagjai a pszichológia, pozitív pszichoterápia, pedagógia és a meseterápia területén dolgozó szakemberek, akik hiszik, hogy másoknak segítséget tudnak nyújtani egy jó szóval, egy bevált technikával és útbaigazítással, vagy egyszerűen az együttlét örömével. A meghívottak között szerepelt pszicho terapeuta, ügyvéd, pedagógus, akikre az elnöknő elmondása szerint a továbbiakban is lehet számítani.
A metamorfózist, erőt, türelmet, győzelmet, valamint a halál utáni megújulást és megerősödést jelképező főnixmadarat nevéül választó egyesület tervei között szerepelnek többek között a tanács­adási és pszichoterápiás tevékenységek, önsegítő csoportok vezetése és szupportív terápia csakúgy, mint egészségügyi-, szociális-, kulturális-, sport- és környezetvédelmi programok szervezése. Mindezeket egyéni és csoportos pozitív pszichoterápiás eszközökkel, mese-, művészet- és zeneterápiás eszközökkel, drámajátékkal, relaxációs- és imaginációs technikák segítségével valósítanák meg.
A világnap jó alkalom volt felhívni a figyelmet a gyermeküket egyedül nevelő szülőket érő hátrányos megkülönböztetés jelenségére és nehézségeikre. Az érdeklődők magyarázatot kaphattak a család és csonka vagy egyszülős család kifejezésekre. Ez utóbbiba tartoznak azok, akik egyedül vállaltak gyereket, az elváltak, az özvegyen maradtak, és azon személyek, akik házastársa külföldön dolgozik, így egy felnőtt látja el a háztartásban élő 18 év alatti gyerekeket.
Statisztikai adatokból kiderült, hogy az egyszülős családok száma évről évre növekszik, továbbá, hogy a szülők 78%-a nő. A gyermeküket egyedül nevelő szülők olyan gondokkal, nehézségekkel szembesülnek mint az elszigetelődés, anyagi gondok, munkavállalási nehézségek, önmagukba vetett hit megrendülése, lelki és jogi nehézségek. Fontos tudni, hogy nemcsak a felnőtt sérül, hanem vele együtt a gyerek is. Ők ugyanis szülői modellek hiányában nőnek fel, megbélyegzések, előítéletek és megfelelési kényszerek uralják. Sokakra agresszivitás, szorongás, depresszió és alacsonyabb szociális érzelmi fejlettség jellemző. Az ismertetőt egy átfogó, részletekre kitérő kötetlen beszélgetés követte, amelyben a résztvevők szembesültek a gyermekeiket egyedül nevelő szülők helyzetével, ugyanakkor az érintetteket hasznos tanácsokkal látták el a szakemberek.
Az elnöknő lapunknak elmondta, hogy ez egy új, sokak számára még ismeretlen, ám jó szándék által vezérelt kezdeményezés, és bíznak benne, hogy erről mielőbb megbizonyosodnak az érintettek.

Hodor Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük