Felhívás!

Tavaszi egytál

Tavaszi egytál Életmód

Jó hír: megtörtént a tavaszi nap­éj­egyenlőség március 20-án Gyergyószentmiklóson is. Hozott nekünk térdig érő havat, jeget és esőt. De mára már borítsa a feledés jótékony fátyla mindezt, mondjuk nagyvonalúan, ha már forró napsugarak égetik hátunkat eme sorok képernyőre vetése közben.

Hivatalosan is beköszöntött a tavasz, és szerencsére ez most már egyre jobban érzékelhető a természetben. Kidugta fejét a vitamin­dús csalán, pitypang, medvehagyma. A friss tápanyagokra pedig nélkülözhetetlenül nagy szükségünk van, különösen tavasszal. Ezért ételeinkkel nemcsak etetni kell a családtagokat, hanem táplálni és gyógyítani is!
Tálalhatunk például egy nagyon egyszerű, de ugyanakkor nagyon finom gombaszószos makarónit. A megfőtt csőtésztát összekeverjük apróra vágott újhagymával, medvehagymával, gombával, tejföllel és reszelt sajttal (juhsajt, a piacról!) Meglocsoljuk a makaróni főzőlevével (annyi keményítő van benne, hogy nem kell külön lisztet használnunk), betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg szépen elpirul a teteje.
Igazán egészségessé akkor válik ez az étel, ha a gombát nem a polcról, piaci asztalról, hanem az erdőből szerezzük be! Bizony, irány a természet! Ugyanis a tavasz egyik első, megkérdőjelezhetetlen jele a kucsmagomba jellegzetes kalapjának felbukkanása a vastag avartakaró alól.
SzakÁ(rus) Cs(illa)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.