Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Léteznek csodafogyókúrák?

Léteznek csodafogyókúrák? Életmód

A táplálkozás mindig foglalkoztatta az embereket, napjainkban pedig különösen nagy jelentősége lett. A legtöbben fogyni szeretnének, az elhízás gyerekeket, felnőtteket egyaránt veszélyeztet. Ugyanakkor a legnagyobb gond mégis az, hogy egészségtelenül táplálkozunk. Hogy mi a megoldás, arra Domokos Izabella dietetikus szakember adja meg a választ, aki Kajasuli néven indított képzést mindazoknak, akik követnék az egészséges életmód irányvonalait. A szakemberrel a különböző problémákról, megoldásokról és étrendekről beszélgettünk.

– A dietetikus mint szakma egyelőre nem ismert és elterjedt felénk. Miért választotta ezt a szakmát? Mit érez küldetésének?
– Mindenki azt szeretné, ha hosszú és szép, egészségben gazdag élete lenne. De hogyan lesz ilyen életünk? Csakis akkor, ha a betegségeket elkerüljük, figyelünk magunkra, óvjuk szépségünket, egészségünket. Ehhez szükséges, hogy ismerjük testünk működését, hogy melyek a szükséges anyagok, ételek, amelyek mindezt biztosítják számunkra. A dietetika (táplálkozástudomány – szerk.) arról szól, hogy mindezt megtanítsa az érdeklődőknek. A gond mégis az, hogy vannak, akik kihasználják az emberek tudatlanságát a táplálkozás terén, és ebből pénzt faragnak. Ezért hirdetik a csodadiétákat, adják el a rengeteg fogyasztó táplálék-kiegészítőt, mert a nutríció jó üzlet. Én táplálkozási tanácsadást nyújtok arról, amit megtanultam az egyetemen, így elkerülhető a pénzkidobás az indokolatlan kezelésekre.
– Általában a túlsúlyos emberek fordulnak szakemberhez, hogyan tud nekik segíteni? Vannak csodafogyókúrák, vagy felejtsük el ezt a mítoszt?
– Valóban, általában a túlsúlyos emberek fordulnak hozzám. A gond az, hogy a legtöbben kiegészítő tabletták és szigorú diéta nélkül elképzelni sem tudják a fogyást. Csodát várnak, pillanatok alatt eredményt. Sajnos, csak akkor hisznek a diétában, ha jár mellé valamilyen méregdrága termék is. A fogyást azonban elsősorban nem mérlegen mérik. Nem mindegy, hogy gyorsan fogyunk és izomtömeget veszítünk, vagy lassan fogyunk, és zsírt használunk el ez idő alatt. Jó példa erre, hogy méregtelenítenek meg savtalanítanak sokan, holott az egészséges szervezet precíz „takarítószemélyzettel” van ellátva, tehát mindez fölösleges. Csodafogyókúrák léteznek, de én inkább nevezném pénzkidobó vagy egészségrontó diétának ezeket. A tartós fogyáshoz ismerni kell a test működésének fiziológiáját.
– Hogyan történik egy személy felmérése? Milyen egy diéta felállítása?
– Beszélgetéssel, mérésekkel, vérvétellel történik. Én nem adok mintaétrendet, diétát, közösen döntjük el, hogy mit kellene enni és inni, és a páciensek hasznosítják az információkat akkor is, ha már lejárt a kezelési idő. Mindezt hat hónap alatt sajátítják el, ez alatt megbeszéljük a napi táplálkozást, segítséget és ötleteket nyújtok mind a mozgás, mind a főzés terén is.
– Aki nem akar fogyni, nincs rá szüksége, de változtatna az életmódján, annak mit javasol?
– Az általam vezetett, Kajasuli nevű, helyes táplálkozásra oktató órákat javaslom, ugyanis fontos az információgyűjtés, tanulás ahhoz, hogy átalakuljon az életmód.
– Dietetikusként miben látja a fő veszélyforrást az életünkben, étrendünkben?
– Elsősorban a hidrogénezett olajokat tartalmazó ételek, a szintetikus glükóz-fruktóz szirupot tartalmazó ételek és az ízfokozók a legveszélyesebbek, főleg ezek mértéktelen bevitele. Sajnos, az utóbbiakból majdnem minden élelmiszerben találunk bizonyos mennyiséget.
– Milyen a kiegyensúlyozott, egészséges életmód?
– A hagyományos, házi készítésű ételek keretében ajánlom a szénhidrátok, fehérjék, rostok, zsírok fogyasztását. Az ételektől nem kell félni, lehet enni jóllakottságig, de mértékkel. Nem szabad csak fehérje- vagy gyümölcsdiétát tartani, mert ezekből is megárt a sok. És persze fontos a sokat emlegetett mozgás: nemcsak a szívritmust gyorsító edzések, hanem az izomnövelő edzések beiktatása is.
– Vannak tévhitek a dietetikában? Tényleg annyira károsak pl. a cukrok, a szénhidrát vagy a különböző vegyi anyagok az élelmiszerekben?
– A szénhidrát az egyik legfontosabb anyag a szervezetnek, energiát adó anyag, olyan, mint az autónak a benzin. A vörös vértestek kimondottan a szénhidrátokból bevitt glükóz molekulát hasznosítják. Mértékkel kell fogyasztani mindhárom alapanyagot: szénhidrátot, fehérjét és zsírt. A minőség és a mennyiség a legfontosabb.
– Mi a baj a táplálkozással, miért van olyan sok túlsúlyos gyerek és felnőtt? Mi a helyzet a másik véglettel, a kóros soványsággal?
– Mindkét oldalon az informá­ció­hiány okozza a legnagyobb gondot. Lehet jól főzni egészséges ételt kevés pénzből is, és a testünknek igazából kevés ételre van szüksége. Azzal rontunk el mindent, hogy túl sokat főzünk, és meg is esszük. Az is kérdés, hogy miért választunk külön ünnepi ételeket, amelyekből aztán „halálra esszük” magunkat, holott be lehetne iktatni ezeket az ételeket a mindennapi étrendbe.
– Meglátása szerint, mondjuk tíz szülőből – vagy tíz családból – hány táplálkozik egészségtudatosan?
– Sokan úgy gondolják, hogy egészségesen táplálkoznak, és nem veszik észre, vagy csak későn – betegségek esetén –, hogy mégsem. Kevés ember táplálkozik egészségtudatosan.
– Mondana néhány szót a Kajasuli kezdeményezésről? Kik jelentkeztek, és hogyan hasznosíthatják az ott tanultakat?
– A Kajasuli a tudás átadásáról szól, arról, hogy megbeszéljük a tévhiteket, féligazságokat, amelyek az online világban terjednek. Célom az érdeklődőket megtanítani a helyes táplálkozás és életmód alapelveire, hogy egészséges és teljes életet élhessenek, megelőzve az elhízást és ennek következményeként kialakulható betegségeket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. április 11., 8:20
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Őszintén gratulálok! Kívánok sikerekben gazdag jövőt, hogy az emberek belassak, a minőségi élet által lesz megmaradasuk. Hiaba minden, ha nem vagyunk igényesek saját szervezetünkkel szemben. Köszönöm, hogy ismerhetem!

 • User
  Dátum: 2021. március 7., 12:28
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Hallo Jó napot kívánok!
  Nagyon régóta foglalkoztat, a helyes táplálkozás,most h keresem a segítséget örömmel olvasom h van segítségem.
  Hogyan tudok részt venni, mennyi a fizetség?
  Előre is köszönöm a választ.
  Tovabbi szep napot kívánok!