Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tanévkezdő gondolatok

Tanévkezdő gondolatok Cseperedő

A 2022–2023-as tanév szerkezetében jelentős módosítások történtek. Most kipihenten, és a nyári vakáció élményeivel feltöltődve, optimizmussal tekintek az új tanévre és pozitívan mérlegelem ezeket a változásokat.

Hirdetés
Hirdetés

A moduláris tanévszerkezet nem rossz, hisz az eddigi harmincéves pedagógusi és húszéves osztályfőnöki tapasztalataim alapján, az őszi vakáció tájékán a nagyobb diákok, főleg az általános iskola 5. és 6. osztályos tanulói is elfáradtak, így most ebben az időszakban minden diák vakációzhat, nemcsak az elemisták. Habár ez a vakáció lehetett volna egy héttel később is a halottak napjára való tekintettel. A 6–7 hetes oktatási időszakok sem rosszak, főleg a diákoknak, de pedagógusként tudjuk, hogy a vakációk előtti utolsó és a vakációt követő első tanítási hét tanulás szempontjából nem annyira intenzív a diákok részéről, a tanulásból történő „ki- és bemosakodás” miatt. Amire elindulna a gyerekeknek a tanulás iránti lelkesedése, arra a moduláris rendszer miatt ismét egy megszakítás következik a gyakori vakációk miatt. A karácsonyi, a februári, valamint a húsvéti vakáció időpontja szerintem rendben van, hisz eddig is, amióta kivették a februári félévek közötti vakációt, nagyon sok szülő kikérte az iskolából pár napra a gyerekét a téli időszakban, hogy ne maradjon el a családi síelés. Sőt, a bevállalósabb pedagógusok is feláldoztak pár tanítási napot „a sízés oltárán”, és elvitták az osztályukat pár napra „telelni”.

Azt is tudjuk, hogy a négy hivatalos vakáción kívül, még az új tanügyi törvény alapján lesz két tanításmentes, úgynevezett „iskola másként” hét és a „zöld hét”, amikor a gyerekek ismét kiesnek az elméleti oktatás bűvköréből, és a gyakorlati oktatásé lesz a főszerep. Az elképzelések szerint az előbbi „csodahetet” a sívakáció, míg az utóbbit a húsvéti vakáció után kell megszervezni a tanév végéig, 5 egymást követő tanítási nap során, amikor a gyerekek a tanórán kívüli vagy akár iskolán kívüli tevékenységeken vesznek majd részt. Ez a pedagógusra nézve nagy felelősséggel jár, és nemcsak szórakozást jelent, mint ahogy a laikusok elképzelik. Az új tanévtől vezetődik be egy teljesen új iskolai időszak, a „zöld hét”, amiről – a rendelkezésünkre álló eddigi értesülések alapján– az derült ki, hogy ezen a héten ki kell majd vinni a diákokat a természetbe. Ilyen jellegű tevékenységre eddig is sor került, főleg az elemi tagozaton, az úgynevezett „erdei iskola” során.

Osztályfőnökként úgy gondolom, hogy ilyenkor lehet majd elvinni a diákokat közös táborozásra, ami azért is előnyös, mert a nyári vakációban nagyon nehezen lehetett olyan időszakot találni, amikor minden diák részt tudott venni az osztálytáborban. Mindezek megszervezésére kedvező lenne, ha arról is gondoskodna a minisztérium, hogy ezeknek a „csodaheteknek” a programjait milyen büdzséből fogják fedezni, hisz ezek anyagi vonzattal járnak, és ha egy családban több iskoláskorú gyerek is van, ezek a tanórán kívüli programok nagyon megterhelik a családi költségvetést. Jó lenne, ha az ilyen programokra, kirándulásokra és táborokra pályázni is lehetne valahol. Erre Háromszéken jó példa a megyei tanács, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Háromszéki Közösségi Alapítvány által kiírt pályázási lehetőség, ahol ilyen jellegű tevékenységekre lehet támogatást igényelni a tanintézmények alapítványai vagy egyesületei nevében.

Az előbbieket átgondolva az is foglalkoztat, hogy majd az új tanévszerkezet során lesz-e mindenre idő: tanításra, jegyadásra, a különböző vizsgákra és versenyekre való felkészítésre, és a több irányból jövő elvárásoknak megfelelő szereplésre? Majd a tanév végén mindenre fény derül.

Addig is minden diáknak örömteli tanulást, a pedagógusoknak sok erőt és jókedvű tanítást, és a szülőknek megértő és támogató hozzáállást kívánok az előttünk álló tanévben! Ne feledkezzünk meg arról, hogy együtt jobb, mert együtt könnyebb!

Dr. Kinda Eleonóra vallástanár, Székely Mikó Kollégium

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.