Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Ősz a kővári iskolában

Ünneppé váltak az őszi napok a kézdikővári Kovács Ferenc Gimnáziumban. A gyerekek felfedezték az ősz szépségét, gazdagságát, amely előcsalogatta kreativitásukat a sok színes terméssel. A pedagógusok arra is felhívták a figyelmet, hogy nem az anyagiakon múlik a gyerek kreativitásának, ügyességének fejlesztése. Hangsúlyozták a mindennapokban karnyújtásnyira fellelhető természetes anyagok, dolgok hasznát és szépségét. Ily módon készültek el a jópofa töklámpások, finom gyümölcssaláták, de számos ügyes alkotás is ebben a témakörben különböző technikákkal vizuális nevelés és kézimunkaórákon is. Az elemi osztályosok csoportmunkákban bizonyították rátermettségüket, népi hagyományokkal ismerkedtek, és lelkesen énekelték az őszi dalokat, mondókáztak, szavaltak. Jutalmul mosolygó szőlő és ízletes sütőtök várta.


A szintén hagyománnyá vált gólyabál eseménye lázas készülődéssel indult, egész iskola szervezkedett bizonyos szinten. A gólyatánc eljárása után az ötödikesekre számos érdekes feladat várt, amelyeket a nyolcadikos tanulók szerveztek számukra.

Az iskola pedagógusai köszönetüket fejezik ki minden szülőnek, akik hozzájárultak, hogy szebbé tegyék az őszi ünnepeket. (Hodor Enikő)

Töklámpások az oviban

Töklámpásokból nyílt kiállítás a sepsiszentgyörgyi Csipike Napközi Otthon udvarán. A több mint 100 alkotást a gyerekek szüleikkel közösen készítették. A világító lámpásokat a szülők, nagyszülők is megtekintették, akiknek sült tökkel és almával, valamint dióval kedveskedtek a szervezők. Nagy Erzsébet óvodavezető elmondta, ötödik alkalom, hogy töklámpásokat készítenek, és ki is állítják azokat. Novemberben Márton-napra készülnek, amikor újabb közös tevékenységeket terveznek a szülőkkel.

Mesemondó kisdiákok

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum adott otthont az elemi osztályosok megyei szintű mesemondó versenyének. A legjobbak a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyen képviselik Háromszéket. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és az oktatási minisztérium által szervezett megyei vetélkedőn korosztá­lyon­ként tíz-tíz kisdiák (a körzeti fordulók legjobbjai) mérte össze tudását.

Mindenki a legjobb tudása szerint mondta el a mesét, s bár mindenki nem lehetett díjazott, mégis minden résztvevő nyert, hiszen a felkészülés során bővítette tudását, szókincsét, leküzdötte lámpalázát, és bátran kiállt a közönség elé. Ugyanakkor meghallgatta társait és újabb mesékkel gazdagodott. A zsűri döntése alapján az előkészítő osztályosoknál elő helyen végzett Bogdán Bence Hunor (szörcsei elemi iskola) és Kolumbán Álmos Gergő (baróti Gaál Mózes-iskola), az elsősöknél Szabó Dávid (ozsdolai Kun Kocsárd-iskola), a másodikosoknál Borbándi Rezeda (torjai Kicsi Antal-iskola) bizonyult a legjobbnak. A harmadik osztályban Toók Emese (nagyajtai Kriza János-iskola), a negyedik osztályban pedig Demes Judit (kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum) vitte el a pálmát.

Szüreteljünk!

Október 17–21. között Szüreteljünk projektet tartottunk a torjai 1-es számú óvoda Bogyó és Babóca csoportjában. A szülők, nagyszülők segítségével a gyerekek otthon kutakodtak a szüret témakörben. Hétfőn ellátogattunk a szőlősbe, ahol megfigyeltük, együtt szüreteltük, mostuk, szemeltük, kóstolgattuk, préseltük a szőlőt, majd mustot kortyolgatva táncra is perdültünk. A hét festéssel, kézimunkázással folytatódott. Készültek a szőlőfürtök, szőlőgerezdek. Felcsendült az Érik a szőlő…, eljátszottuk a Lipem-lopom a szőlőt csőszjátékot, és együtt készülődtünk a szüreti bálra, melyre a szülőket is meghívtuk. Őszi mondókákat, dalokat, népi dalos játékokat mutattunk be, majd következett a mókás szőlőetetés csukott szemmel, a táncverseny újságpapíron. (Gothár Melinda óvónő)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük