Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Bolyai- és Kós-díj a kézdivásárhelyi diákoknak

Bolyai- és Kós-díj a kézdivásárhelyi diákoknak Cseperedő

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szombaton Mákvirág-, Bolyai Farkas- és Kós Károly-díjakkal jutalmazta az elmúlt tanévben hazai és nemzetközi tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvényeken jó helyezést elért, példás magatartású tanulókat. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum jelenlegi és egykori diákjai, Orbán Pál és Nánia Hanna is a díjazottak között van.

Hirdetés
Hirdetés

A Kós Károly-díj mellett a Mákvirág-díj bronz fokozatát is kiérdemlő Nánia Hanna már elkezdte egyetemi tanulmányait, így egykori magyartanára, Nagy-Babos Tamás méltányolta eredményeit. „Sajnos, egyikünk sem tudott elmenni a szovátai díjátadóra. Hanna Kolozsváron, filológia szakon tanul, és az egyetemi év elején rengeteg dolga akad, emiatt nem tudott részt venni a szombati eseményen. Magam az 1956-os forradalomról való megemlékező műsor összeállítása miatt nem lehettem ott a díjátadón.”

A pedagógus Hanna érdemeiről is szólt. „Fel sem tudom sorolni azt a szerteágazó tevékenységet, amit Hanna az irodalom terén kifejtett az elmúlt négy évben. A rengeteg műsor mellett végzős diákként is eljutott a magyar nyelv nemzetközi tantárgyversenyig, emellett középiskolai évek alatt szavaló-, balladamondó-, szónok- és tantárgyvetélkedőkön képviselte iskolánkat, így nem csoda, ha ezt a díjat neki ítélték” – vélte a pedagógus. Hozzátette, a Hanna által elért sikerekben a nagyszerű osztályközösségnek is szerepe volt.

A tizenegyedikes Orbán Pál nem csak az elmúlt tanévben bizonyított a matematika terén, hangsúlyozta tanára, Dáni Zsuzsanna. „A Bolyai-díj egy megérdemelt elismerés, évfolyamonként egy-egy tanulót díjaznak a tavalyi eredményeiért. Ám a matematikában egymásra építünk, így ez a díj sokéves munka eredménye. Pál tavaly első helyezett volt a korosztályos magyar matematika-olimpián, ahol emellett a Matematikai Lapok által a 9–12-es diákok közül a legeredményesebb versenyzőnek odaítélt különdíjat is megkapta. A román nyelvű matematika-olimpián legsikeresebb volt az erdélyi diákok közül: tavaly bronz-, idén ezüstéremben és tanügyminisztériumi dicséretben részesült. Emellett egyedüli magyar diákként bekerült abba a csapatba, melynek tagjai közül választották ki a nemzetközi matematika-olimpián Romániát képviselő tanulókat” – sorolta diákja eredményeit.

A pedagógust nem lepte meg diákja remek szereplése. „Ötödikes korától versenyez rendszeresen, és az általa elért eredmények grafikonja egyre feljebb tör. Önállóan rengeteget dolgozik, és ez fontos, hiszen sok tehetséges diákkal dolgozunk, és a kimagasló eredményekhez óriási szorgalom is szükségeltetik.”
Pál megtisztelőnek érzi a díjat. „Egy elismerés és visszaigazolás számomra, hogy megéri ezzel foglalkozni. Ötödikben kezdtem megszeretni a matekot, amikor algebrát tanultunk, majd hatodik–hetedikben a mértan is kedvemre való volt, így indult a tantárgy iránti szenvedély” – fejtette ki. Pályaválasztásról is kérdeztük a díjazottat. „Matematikus szeretnék lenni, az az elképzelés, hogy egyetemen tanítok, és a matematika területén kutatok” – összegzett.

Fotó: Iochom István

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük