Olimpia Benedekmezőn

Olimpia Benedekmezőn Cseperedő

Ha a világ bármely táján megkérdeznek egy volt Waldorf-diákot, hogy az ötödik osztályról mi a legszebb élménye, nagy valószínűséggel azt feleli: a görög olimpia! És a válasza érthető, hiszen hónapokon keresztül erre az eseményre készülnek az ötödikesek: elméjüket, testüket, lelküket pallérozzák. Történelemből az ókori görögöket tanulmányozzák, zenéből görög énekeket, tanulnak, testnevelésórán az olimpiai próbákra edzenek, kézimunkaórán pedig megvarrják, megfestik a görög ruhájukat.

Így történt ez a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskolába járó ötödikes Waldorf-diákokkal is, akik május 11–12-én vettek részt az első alkalommal Benedekmezőn megszervezett görög olimpiai játékokon.

Az első nap a jelenlévők (akikhez csatlakoztak az iskola hagyományos V. osztályából is néhányan) városállamokba szerveződtek: Athén, Spárta és Korinthosz lakóivá váltak. Közös munkával megalkották zászlóikat, és a helyszínen gyakorolták a gerelyhajítás pontosságát, a birkózás határozottságát, a magas- és távolugrás lendületét a különböző távok leszaladásának technikáit, hogy aztán az olimpia napján, a Szépség, igazság, erő! jelmondat jegyében, népes közönség előtt bizonyítsák rátermettségüket, mozdulataik szépségét, a szaladás könnyedségét.

Nem a versenyszellem kialakítása volt a cél, hanem önmaguk legyőzése, korlátaik feszegetése és a csapatmunka. Jó volt látni, amint a szurkolás, egymás biztatása túllépett a városállamok határain: nem csak csapattársaikért drukkoltak, ujjongtak mindenkiért, aki önmagához mérten magasan teljesített, és vigasztalták azokat, akik nem voltak megelégedve teljesítményükkel.

A rendezvény zárópróbája a maraton volt, amelynek szépségét fokozta, hogy a jelenlévő szülők és kisebb testvérek is bekapcsolódhattak. A záróünnepélyen minden ötödikes koszorút, érmet és oklevelet kapott, a városállam-vezetők mindenkit külön értékeltek, kiemelve azokat a próbákat, amelyeket kimagaslóan teljesítettek, hangsúlyozva a kitartást, a bátorságot, a félelmek legyőzését és az összetartozás fontosságát. Az olimpia igazi görög lakomával zárult: a szülők által készített gyümölcssaláta nemcsak az éhség csillapítására volt kiváló fogás, hanem a nagy melegben hűsítően is hatott.

Köszönet illeti a szülőket, pedagógusokat, akik részt vállaltak abban, hogy sikeres legyen ez a rendezvény, és hogy a jövőben alapul szolgálhasson a romániai magyar Waldorf-diákok történelem-idéző eseményének.

Szonda Kinga, V. Waldorf-osztály vezetője

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.