Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mozaik – Madarak emberközelben

Mozaik – Madarak emberközelben Cseperedő

Amióta lehűlt az idő, és a fagy is megjelent, a fák levelei sűrűn kezdték elhagyni az addig életnedvet biztosító ágakat. A lombtakarók már nem szolgálnak búvóhelyül a madarak számra.

Hirdetés
Hirdetés

Nyáron, amikor zöldell minden, akkor, ha megjelenik egy ragadozó madár, azonnal a legközelebbi fákra tudnak menekülni a madarak. Viszont amelyik kis énekes nem tud időben menedékbe jutni, az könnyen a ragadozó karmai között végezheti.

Számtalanszor megfigyeltem a verebeknél ahogyan gyakorlatoznak, próbarepüléseket végeznek. Ott ugrándoznak a földön, csipegetnek, keresgélnek, és mikor elhangzik a jelszó, azonnal a legközelebbi bokorba vagy fára menekülnek.

Az udvaromon van egy bukszus, a nyáron majdnem kiveszett, de mivel a verebeim kedvenc helye, így nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a selyemfényű puszpángmoly lárvái ne tudják teljesen kipusztítani.

A verebek minden nap gyakorlatoznak, nem bízzák a véletlenre az életüket. Kezdetben kerestem a ragadozó madarat, és még ma is körülnézek, amikor meghallom a vészt jelző hangot, mert nem tudom megkülönböztetni, hogy ez most valós veszélyt jelent, vagy csak próbariadó. Tapasztaltam, hogy a cinegék sem tudnak különbséget tenni, mert valahányszor a verebek jeleznek, a cinege is ijedten menekül. Azt azonban már tudom, ha előbb ad jelt a cinege, mint a veréb, akkor biztos, hogy héja vagy karvaly van a láthatáron.

A verebek nem vonuló madarak, állandóan a környezetünkben vannak, tehát minden évszakban megfigyelhetjük őket. Csiripelésük már-már beleolvad a város zajába, sokszor a lábunk előtt ugrándoznak, vagy épp egy arasszal repülnek el a fejünk mellett, mégis keveset foglalkozunk velük, és ezt pontosan tudják. Mert mihelyt észreveszik, hogy rájuk csodálkozunk, azonnal bizalmatlanokká válnak, és sokszor egy fotó erejéig sem pózolnak.

Közeleg a tél, és a zord időjárás egyre kevesebb táplálékot nyújt a madarak számára. A vándormadarak elmentek, az állandó madaraink keresik a tárasságunkat, remélik, hogy segítünk nekik némi élelempótlással, olajos magvak felkínálásával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások