Felhívás!

Madárbarát nap az oviban

Madárbarát nap az oviban Cseperedő

A madarak csiripelték el, hogy a sepsiszentgyörgyi Napsugár Napközi Otthon nagycsoportosai madárbarát napot tartanak.

Délelőtt tíz órától kezdődött az esemény, így volt idő egy rövid sétát tenni az Állomás negyedben. Magasba tornyosuló tömbházak között járva azt láttam, hogy több helyen is zajlik téli madáretetés, van, ahol egy madzagon lógó szalonnadarab jelezte, hogy gondoskodnak a kis szárnyasokról: ez esetben a cinegékről. Máshol az erkélyen ékeskedett a fából készült madáretető.

Egyik fenyőfán cinegék számára kihelyezett mesterséges fészekodút vettem észre. Mivel az első emelet magasságába volt felszerelve a fára, úgy, hogy az ablakból jó rálátás legyen, arra gondoltam, biztos az ott lakó tette ki, hogy a cinegék életét ne csak télen figyelje, hanem költési időben is.

Az óvodaudvarba belépve, kis madárházikók jelezték, hogy jó helyen járok. Verebek, cinegék, gerlék, parlagi galambok röpködtek a környéken, talán tudták, hogy mire készül a Százlábú csoport. Kisvártatva meg is jelentek a szülők társaságában, kezükben a házilag barkácsolt madárházikókkal, etetőkkel.

Az óvodások madarakról szóló mondókával, énekkel köszöntötték az egybegyűlteket. Az óvó néni feltett kérdéseire kézfelemeléssel jelezték, hogy anyukák, apukák és nagytaták segítettek a madáretetők elkészítésében. A közös fotó elkészülése közben a „csíííz” mosoly olyan hosszasra sikeredett, hogy a környék madarai mind megirigyelhették volna.

Ezután került sor a madárházikók, etetők kihelyezésére. Az udvaron egyetlen fa sem maradt üresen. Apukák fúrták, fogatták fel a barkácsolt etetőket. Az egyik a betonkerítésen kapott helyet, jelezve, hogy amiért az embert betondzsungel veszi körül, az mégsem tudja elszakítani a természettől. A madárbarát napnak is ez volt egyik lényege, hogy a kicsik már óvodáskorban megismerjék és megszeressék a természetet, a madarakat. A tél hátralevő szakaszában a madarak eledeléről a Százlábú csoport gondoskodik.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 2., 12:50
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Köszönjük hogy valaki más is eszre vette ,hogy az állomás negyedbe vannak gyerekek és okosan gondolkoznak.Nem csak a madarakkal foglalkoznak de azt is tudják hol a szemét helye,mi is a kuka.
  Sajnos csak a tanács nem figyel fel az ott élő gyerekekre,nincs egy becsületes játszó tér, vagy egy kis foci pálya hol a fiúk játszanak.
  Ami kicsi hely van a tömb ház előtt az is az autóké. Akkor kérdem kedves újság író úr, hol a gyerekek jövője, ha a felnőt nem gondol arra gyerekként hol játszót ,mert akkor még volt ahol.
  Ami volt le romboltuk de nem csináltunk mást. -ezzek a gyerekek szeretik a természetért,madarakat etetnek és kinti macskákat.
  Egy szóval állat barátok, köszönöm a cikket mert mi is részt vétünk benne mint nagy szülők és nem lehet észre ne venni a gyerekek örömet
  Egy nap mentem az unka ott az ajtóval szembe volt egy szürke bagoly amire minden gyerek fölfigyelt,és bámulatosan néztek hogy került oda, még is örökítettük sokan.