Felhívás!

Kreatív diáklány

Kreatív diáklány Cseperedő

Máté Anna, a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola ötödik osztályos tanulója imád olvasni, kreatív történeteket írni. Tehetségét a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny körzeti szakaszán is bizonyította, ahol kitűnő eredményt ért el, és továbbjutott a megyei fordulóra.

– Anna csendes, megfontolt, pozitív kisugárzású személyiség. Tetteit alapos megfontolás előzi meg, ha szól, szavának súlya és igazi mondanivalója van. Törekszik a pontos és tökéletes munkára. Hiányosságaira érzékeny, és azokból tanulni igyekszik. Korán megértette, hogy amit az ember a kezéből kiad – legyen az bármiféle munka, alkotás –, azzal önmagát jellemzi. Tökéletességre törekvő, az újra csillogó szemmel rácsodálkozó tanuló. Hamar „kiszúrja” az ilyent a tanár, hiszen a mai világban nem „terem” sűrűn az ilyen gyermek. Iskolai tevékenységei, házi dolgozatai, szóbeli megnyilvánulásai mind megerősítettek abban, hogy az irodalomban való mélyebb elmélyülés felé terelgessem – magyarázta Bedő Egyed Anna Ildikó magyartanár.

Az ötödikes kislány szeret olvasni, a kedvenc kötete Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve. Arra törekszik, hogy minél eredetibb, ötletesebb legyen a fogalmazása, a párbeszédírással még akadnak gondjai, éppen ezért a megyei szakasz előtt ezen igyekszik javítani.

– A hibák kijavítása, kiküszöbölése nagyon fontos, így tudok fejlődni. A verseny előtt feladatlapokat oldottam meg, majd a tanárnővel közösen megbeszéltük azokat. Nem számítottam arra, hogy első helyen végzek a helyi szakaszon, nagyon örvendtem az eredménynek. Arra törekedtem, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magából, a megyei szakaszon is igyekszem a legjobb formámat hozni – mondta az ötödikes diáklány.

A felkészüléssel járó pluszmunka nem okoz gondot sem a diáknak, sem a tanárnak.

– Amíg van diák, aki vállalja a pluszmunkát, addig egy pedagógusnak nem kérdés, hogy van-e ereje, ideje rá. Ha az ember valamiben igazán jó, kiemelkedő szeretne lenni, arra időt és energiát kell áldozzon. Amit az ember saját akaratából, elhivatottságából figyel és tanulmányoz, azt élvezi, arra nem sajnálja az időt. Ez az érdeklődés majd munkáján is meglátszik. Azt szoktam mondani diákjaimnak, hogy először önmaguknak akarjanak megfelelni. Ha ők élvezik saját írásaikat, munkájukat, ha ők meg vannak elégedve azokkal (persze a minőségi munka fogalmát ismerniük kell), akkor azt más is észre fogja venni. A kidolgozottság, a részletesen kifejtett munka szintén fontos – magyarázta a magyartanár.

Meglátása szerint fejlődő világunkban nehéz lépést tartani az újdonságokkal, nehéz lekötni és érdekeltekké tenni a tanulókat egy-egy témában.

– Még nehezebb cselekvésre, minőségi munkára ösztönözni őket. Egy-egy ilyen Anna a reményiki „csendes csoda.”. „A szó az ember legnagyobb kincse” olvashatjuk Wass Albert szavait. Egy ilyen megmérettetés épp az erre való érzékenységet fejleszti – tette hozzá.

Anna sportos lány, szabadidejében görkorcsolyázik, úszik, de imád a kiskutyájával játszani, és olvasni, hiszen mint mondta, minden könyv újabb kalandot ígér számára. Kedvenc tantárgya a magyar és a matematika.

A Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny gimnazista diákok számára szervezett körzeti fordulóját a megye négy városában szervezték meg. A megmérettetésen 283 tanuló vett részt, és minden 8,5 pontot elért versenyző továbbjut a megyei szakaszra. Az ötödik osztályosok évfolyamáról 28 tanuló vehet részt a megyei olimpiászon, a hatodikosokat 25-en, a hetedikeseket 27-en, míg a végzős gimnazistákat 21-en képviselik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.