Felhívás!

Könyvajánló

Könyvajánló Cseperedő

A Bod Péter Megyei Könyvtár két könyvet ajánl a gyerekek és szüleik figyelmébe.

Joó Katalin: Mesecseppek – csepp mesék

 

„Mire jó a mesecsepp?

Elmesélem most neked.

Szomorú vagy, bánatos?

Olvass mesét, s meglátod

egy csepp mese felderít,

messze-messze elrepít.

Mesecseppben csepp-mese,

gyógyír a rosszkedvedre.”

 

Kilenc rövid, kedves mese, Albert Katalin színes illusztrációival, a legkisebbek számára. A nyugdíjas pedagógus-író mesekönyve letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról (mek.oszk.hu).

 

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

(Fordította: Rónay György)

A varázslatos szépségű meseregény a minden emberben élő gyermekhez szól, szeretetről, összetartozásról, életről, halálról, humanizmusról. A második világháborúban életét vesztett, ma már klasszikusnak számító francia író remekműve 1946-ban jelent meg, és indult világhódító útjára. Azóta több tucat nyelvre lefordították, számos magyar kiadást is megért, készült belőle opera, táncjáték, színházi és filmfeldolgozás.

A kerettörténet (kényszerleszállás a sivatagban, megismerkedés egy rejtélyes kisfiúval, a visszatérés) valóságba oltott mese, megtörtént események költői változata. Az igazi mesevilág a B-612-es kisbolygón tárul elénk. Ezen a gyermekkort idéző játékbolygón él a címszereplő, s innen indul el látogatóba a szomszédos planéták lakóihoz. E különös mesefigurák – köztük a király, akinek mindenki alattvaló; a hiú ember, aki csak csodálókat ismer; az iszákos, aki azért iszik, hogy elfelejtse szégyenét és szégyenkezik, mert részeges – valamennyien a valóság visszásságairól beszélnek. (…) Hat bolygón tett látogatás tanítja meg a kis herceget, miképpen nem szabad élni. (…) A nagy titkot a rókától tudja meg, aki elárulja neki, hogy az élet értelme a szeretetben, a kapcsolatteremtésben rejlik. Ez az egyetlen módja, hogy az emberek kitörjenek magányuk börtönéből.

(A szöveg forrása: mora.hu és moly.hu)

A mű olvasmányként és hangoskönyvként is letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból (www.mek.oszk.hu).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.