Felhívás!

Nemzetközi kisdiákdíjazott

Nemzetközi kisdiákdíjazott Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Virág Nimród hobbija a versmondás, mely számára hasznos és kellemes időtöltést jelent. A Székely Mikó Kollégium negyedik osztályos kisdiákjának vers iránti szeretete tehetséggel is párosul, amit több megyei, országos és nemzetközi szavalóversenyen nyert elismerés, díj bizonyít. Legutóbb a magyar költészet napjára meghirdetett, Verselő Kárpát-medence online szavalóversenyen ért el kitűnő eredményt, bronz minősítést.

– Első alkalommal vettem részt ezen a versenyen, egyáltalán online szavalóversenyen. Anya hívta fel rá a figyelmem, neki egyik volt kolléganője szólt, aki Stuttgartban a Petőfi-program keretén belül néptáncoktató, és a sepsiszentgyörgyi evangélikus pap bácsi is átküldte a felhívást. Ugyanis szoktam az evangélikus templomban is szavalni. Kicsit haboztam az elején, de aztán úgy gondoltam, hogy mivel az időm engedi, miért is ne próbálnám meg – mesélte Nimród.

A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai a magyar költészet napja alkalmából hirdették meg az online szavalóversenyt Kárpát-medencei magyar óvodás és iskolás gyermekek részére, három korcsoportban.

Nimród Szabó T. Anna Famese című versével nevezett be, amit – édesapja ötlete alapján – egy almafán ülve szavalt el.

– Azért választottam ezt a verset, mert éppen a tarsolyomban volt. Az idén a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszán első díjat nyertem vele. És már készültem az országos megmérettetésre, de erre már sajnos a járvány miatt nem került sor – tette hozzá a kisdiák.

Több vetélkedőn ért el kitűnő eredményt, de a legbüszkébb a tavaly Szatmárnémetiben megrendezett országos Vidám Versek Versmondó Versenyén kapott Kallós Zoltán-különdíjára.

– Még volt egy emlékezetes szavalatom 2017-ben a Reformáció ünnepén, amit a sepsiszentgyörgyi Sportarénában rendeztek meg, és ott mintegy 4000 ember előtt szavaltam el Lukácsi Vilma Wittenberg című versét. Ajándékot is kaptam akkor, a közönség megszavazta, hogy én kapjam meg azt az aranykötésű, értékes Bibliát, amire szinte mindenki tombolát váltott. És hatalmas tapsot is kaptam. Nagyon szívesen gondolok erre vissza – tette hozzá.

Szeret színpadon lenni, verset mondani. Kedvenc költője Lackfi János.

– Nem jellemző rám a lámpaláz, de azért előfordult már. A jó szavaló tudja, hogy mikor, hogyan kell hangsúlyozni, arra is figyel, hogy ne énekeljen versmondás közben, ne akadjon meg, hallható legyen, és tisztán ejtse ki a szavakat. Versmondás közben arra koncentrálok, hogy lekössem a közönség figyelmét, és mindent a tanultak szerint mondjak – mondta mosolyogva

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett iskolai „kényszerszünetet” igyekszik maximálisan kihasználni, sok időt tölt a szabadban, megfigyeli a kertben szaladgáló mókusokat, a közeli fészekben lakó gólyákat, a hangyákat, de a papagájait és a szomszéd néni kutyáit sem hanyagolja el. Minden napra van lecke is, s az ellenőrzés sem marad el.

– Van online oktatás, minden hétköznap reggel a tanítónénim, Márton Magdolna küldi az aznapi leckét. Ha valamit nem értek megkérdezem, majd az elkészített feladatokat lefényképezem és elküldöm. Hetente egy alkalommal videokonferencián tudunk találkozni az egész osztállyal a tanci vezetésével, ilyenkor élőben meghallgatjuk egymás beszámolóját – mesélte.

Szabadidejét játékkal tölti, segít szüleimnek a kerti munkában, farag és sportol.

– Szeretek a kertben tevékenykedni, segíteni a veteményezésben, a favágásban vagy fűnyírásban. Kézilabdázunk a közeli pályán, naponta biciklizünk az erdőben, vagy a besenyői tóhoz – sorolja.

Nimród negyedik osztályos, jó tanuló, kedvenc tantárgyai az anyanyelv, a matematika, a történelem és a földrajz. Még nem döntötte el, hogy milyen szakmát választ majd, de valószínű, hogy orvos lesz, és a gyógyítás mellett verseket is ír majd.

Ha egy jótündér teljesítené három kívánságát, az első kérése az lenne, hogy legyen egy testvére, aztán hogy legyen még több barátja, s végül, hogy érjen véget a karantén.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.