Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idősek világnapja a Vackor csoportban

Idősek világnapja a Vackor csoportban Cseperedő

„Nagytata, nagymama / Itt van a kis unoka / Azt kívánja tenéked / Legyen boldog életed / Ha eléred a százat / Nótára nyisd a szádat”. Ezekkel a sorokkal köszöntötték nagyszüleiket a Hófehérke Napközi Otthon Vackor csoportos gyerekei.

Hirdetés
Hirdetés

Október elseje, az idősek világnapja. Mi, az óvodában, már jeles ünnepek közé soroljuk, egy stabil fogódzót jelent számunkra mindennapjainkban. A felgyorsult világ igyekszik elrugaszkodni múlttól és jelentől egyaránt. Éppen a köztünk élő nagyszülők jelentik azt a kapcsot, mely nem engedi, hogy elszakadjon egymástól a múlt és a jövő, a munka valósága és a vágyak álomvilága.

Nagy segítségül szolgál számunkra, hogy nagyszüleink együttműködésével ápoljuk hagyományainkat, az a sok érték és tudás, amit ők nyújtanak számunkra, száll generációról-generációra. A mi csoportunkban hagyománnyá vált ez a szép ünnep, és jó pár éve már, hogy nagycsoportosainkkal meghívjuk nagyszüleinket. Több napon át készülünk az ünnepélyre, beszélgetünk, fényképeket nézegetünk, lerajzoljuk nagyszüleinket, megtudjuk mi a kedvenc időtöltésük. Mindig szívesen látjuk őket a csoportban, betekintést nyerhetnek mindennapi óvodai életünkbe, visszatekinthetnek a múltba, hogy milyen is volt, mikor ők voltak „rövid szoknyás, kicsi copfos óvodás gyermekek”, akik játszadoztak, kergetőztek. Mesélhettek gyerekkori élményeikről, régi játékaikról, együtt játszottunk, nevettünk, munkálkodtunk, süteményt sütöttünk és énekeltünk.

A nagyszülőknek szervezett ünnepen 60 nagyszülő és dédszülő látogatott el hozzánk. Kifejeztük hálánkat, tiszteletünket, megbecsülésünket és szeretetünket azok iránt, akik hosszú munkában eltöltött évek után köztünk lehetnek. A szeretet napján köszöntöttük őket néhány szép gondolattal, verssel, énekkel. Fülöp Szabolcs tisztelendő úr áldását adta a nagyszülőkre.

Meglepetésként minden gyerek ajándékba egy rajzot készített nagyszüleinek. A régi gyermekkori játékok bemutatása következett, majd nagy, közös, fergeteges játékok sorozata. Utána tánc, éneklések, kedvenc népdalok nótázgatása, elindult a gőzös, nagytata csűrdöngölőt járt unokájával, felelevenítődtek a régi gyermekkori játékok: körben állt egy kislányka, nyuszi ül a fűben, sőt kacsatánc, gólyatánc – minden, ami eszünkbe jutott. Táncolt és vigadott minden idős és fiatal.

Megható pillanatok, örömkönnyek, a szeretet és a hála kifejezése összegezte a napot. A szeretetlakoma sem maradt el, hiszen minden nagymama a legfinomabb, a gyermekkorát idéző süteményét készítette el.

Kívánunk nagyszüleinknek nagyon jó egészséget és hosszú, boldog életet!

Szeretném megköszönni minden nagyszülőnek a jelenlétét és a szülőknek a közbenjárását, hogy a távolabb lakó idősek is jelen lehettek.

Szép Kinga

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük