Hirdetés
Hirdetés

Mozaik – Téli madáretetés

Mozaik – Téli madáretetés Cseperedő

A naptári idő szerint kezdetét veheti a téli madáretetés, az előző években térségünkben novemberben már működtek az etetők. Csakhogy az idén úgy kinyúlt az ősz, na meg az indián nyár, hogy pár hetet lehetett csúsztatni az etetés kezdetét.

Hirdetés
Hirdetés

A kedvező időjárás alkalmat nyújtott, hogy alaposabban felkészüljünk a feladatra. Elő lehetett venni a tavalyi madáretetőket, de lehetett barkácsolni újakat, és maradt idő a magvak beszerzésére is.

Fontos tudni, hogy mivel etessük a kis szárnyasokat, és azt is, hogy mit ne adjunk a madaraknak, de talán a legfontosabb az, hogy ha valaki elkezdi a madarakat etetni, az tavaszig ne hagyja abba. Ezért is érdemes időben megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet beszerezni.

Madáretetőnek megteszi egy üres pillepalack is. A flakon aljától tenyérnyi magasságba nyílást vágunk, ajtót – egymással szemben egy–egyet, hogy a madarak ki-be tudjanak járni, és kész is az etető. Egy kampóval pedig fel lehet akasztani a faágra. Természetesen, pár szál deszkából szebbnél szebb etetőket lehet barkácsolni, ami a téli kert dísze is lehet.

Mielőtt elkezdenénk a téli madáretetést, jó tudni azt is, hogy egy jól működő madáretetőnél, ahova sok vendég látogat, a piszok is gyűl. A madarak kibontják a magokat, a héjukat pedig ott hagyják, ezért olyan helyre kell tenni az etetőt ahol nem zavar senkit.

A madáretetőre járó madarak az olajos magvakat szeretik, és fogyasztják szívesen. Ezért a fekete napraforgómag, a dióbél a kedvencük, ehhez lehet még a kereskedelemben kapható magkeveréket adagolni. A cinegék, csuszkák a napraforgót hordják, a pintyek elidőzve ropogtatják a különböző magvakat. Ne adjunk: sós napraforgót, kenyeret, szalámit, parizert, csipszet, búzát, törökbúzát. A verebek, a galambok elfogyasztják ezeket, de számukra nem a madáretetőre, hanem a földre kell szórni az eledelt. Ugyancsak a földre, sártoretetőbe kell tenni a konyhai hulladékot, főtt murkot, almát a fekete rigóknak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük