Felhívás!

Háromszékiek a döntőben

Háromszékiek a döntőben Cseperedő

Két háromszéki fiatal került be az István, a király iskolába megy – online zenés színházi tehetségkutató verseny döntőjébe, a szólista kategóriába. A sepsiszentgyörgyi Zöldi Lara Gizella szerepére jelentkezett, a kézdiszentléleki Vargyasi Szabolcs Koppányként „állt színpadra”. A csoportos kategóriában is van háromszéki döntős: a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskola Porond színjátszó csoportja. A versenyzők produkcióit a www. iskolasistvan.hu honlapon lehet megtekinteni, itt lehet szavazni is május 14-ig.

– Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy döntőbe jutottunk, megtisztelve érezzük magunkat, hogy a fináléban lehetünk. Nagyon hálásak vagyunk a támogatóinknak és szavazóknak. Büszkeséggel tölt el, hogy egy nemzetközi versenyen eljutottunk eddig – mondta el Dávid István, a Porond színtársulat irányítójaként, hozzátéve, bizakodva várják a végeredményt, és remélik, szavazóik továbbra is támogatják majd őket.

Az általános iskolás gyermekek számára szervezett zenés színházi tehetségkutatóversenybe összesen száz Kárpát-medencei település kapcsolódott be. Erdélyből öt iskola és 13 szólista jelentkezett. A versenyre csoportos, illetve szóló produkcióval lehetett jelentkezni, a csapatoknak a híres rockopera egy jelenetét kellett színpadra vinniük, azt lefilmezniük és feltölteniük a videót az iskolaistvan.hu weboldalra.

A Porond színjátszói a Koppány vezér jelenettel neveztek be a versenybe. Az irányítók elmondása szerint komoly kihívást jelentett ennek a népszerű rockoperának a betanítása, hiszen a gyermekek csak most ismerkedtek a művel, műfajjal. A felkészülés heti rendszerességgel zajlott szöveg- és énektanulással, táncpróbákkal. A színjátszó kör irányítói Dávid István, Rancz-Gyárfás Elemér, Vajna Réka Katalin, Vikol Katalin és Zakariás Ágnes. A produkció megalkotásában azonban még sokan segítségükre voltak. Marthi Jenő és felesége, Beáta a táncjelenetek kidolgozásában segített, Ábri Béla a zenei felkészülésben, Mojzi Béla a jelenet kivitelezésében, illetve Kertész Tibor a hanganyag és a videó elkészítésében, felvételében.
A csoportos jelenet mellett két hetedik osztályos diák is benevezett a versenyre szóló kategóriában. Bartók Hunor István szerepébe bújt az Oly távol vagy tőlem dallal, míg Vargyasi Szabolcs Koppány szerepében a Szállj fel, szabad madár! mérettette meg magát. Ezek kötelező versenydalok voltak, amelyek mellett egy-egy szabadon választott művel is bizonyítaniuk kellett. Vargyasi Szabolcsnak sikerült bejutnia a legjobb Koppány-előadók sorába.

– Szabolcs új énekkel jelentkezik a döntőbe, az Elkésett békevágy című dallal szeretné bizonyítani tehetségét. Beszélgetésünkkor elmondta, nagyon örül és boldog, hogy bejutott a döntőbe. Természetesen szeretné megnyerni a versenyt, de bármilyen helyezést ér el, azt tartja a legfontosabbnak, hogy nagyon sokat tanult a felkészülés alatt – tolmácsolta Szabolcs gondolatait felkészítője.

Zöldi Lara Gizella szerepére jelentkezett, ez állt közelebb a szívéhez. Az első forduló március végén zárult, s szerepenként a legjobb 3 versenyző jutott tovább a döntőbe a zsűri és a közönség szavazatai alapján. A Gizella szerepére jelentkezők között a harmadik helyen holtverseny alakult ki, így négyen kerültek be az utolsó fordulóba.

Lara, mint fogalmazott, nagyon boldog, hogy eljutott idáig, nagyon szoros a verseny. Óriási megtiszteltetés lenne számára, ha megkapná a szerepet, és részese lehetne a nagyszínpadi előadásnak, egy ilyen legendás produkciónak.

A második és egyben utolsó körben csak egy győztes lehet, az kapja meg a szerepet, aki a legmagasabb pontszámot éri el. A zsűri és a közönség szavazata fele-fele arányban számít.

Lara 9,5 ponttal eddig az első helyen áll, Vargyasi Szabolcsnak 8,8 pontja van, de május 14-ig még lehet őket támogatni, minden szavazat számít! A www.iskolasistvan.hu oldalon lehet megtekinteni a produkciókat és szavazni Facebook-fiókkal vagy e-mail-címmel. Fontos tudni, ha valaki e-mailben szavaz, utólag meg kell erősítse a szavazatot a kapott linken.

Az eredményhirdetés május 15-én lesz, amikor az István, a király rockopera négy jelenetének előadói közül jelenetenként egy-egy csapatot választanak ki, a szólóprodukciók közül pedig szerepenként egy-egy előadót. A négy győztes csapat és a szólisták nagyszínpadon mutathatják be a teljes rockoperát. A bemutató mellett értékes jutalomban is részesülnek: a szereplők elutaz­hatnak Párizsba, ahol megnézik Versailles-ban a trianoni békeszerződés helyszínét, emellett Disneylandben is eltöltenek egy napot. A szólisták közül Szörényi Levente és Bródy János különdíjasokat választ, akik lehetőséget kapnak zenei továbbtanulásra egy éven át.

Bartok Barbara, Némethi Katalin

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.