Felhívás!

Gábor Áron nyomában

Gábor Áron nyomában Cseperedő

A Háromszéki Közösségi Alapítvány Nem térkép e táj nevet viselő pályázata Háromszék szépségeinek és értékeinek a felfedezésére buzdítja a megye iskoláinak osztályközösségeit, felvállalva az utazási költségek megtérítését, lehetőséget teremtve arra, hogy a diákok betekintést nyerjenek Háromszék természeti szépségeibe, megismerhessék annak értékeit. A Székely Mikó Kollégium két hetedik osztálya közösen indult felfedezni szülőföldje szépségeit.

A Székely Mikó Kollégium VII. A osztálya már második alkalommal kapcsolódott be a programba. Ezelőtt két évvel Erdővidékre látogattunk el, most a célunk Felsőháromszék bebarangolása volt. Erre a kirándulásra iskolánk VII. C osztályával indultunk el az elmúlt hétvégén. A fagyos időjárástól való félelmünket legyőzte a kalandvágyunk, így korán reggel meleg ruhával felfegyverkezve indultunk el Gábor Áron nyomába.

Egy kis kitérőt téve ellátogattunk Dálnokra, elzarándokoltunk a falu híres szülöttjének, Dózsa Györgynek a szobrához, ahol a diákjaink megismerhették az 1514-es felkelés vezetőjének életútját. Majd az 1844-ben épülő Gaál kúriához sétáltunk, ami ma a Barabás Miklós Központnak ad otthont. Itt megcsodálhattuk az eredeti pompájában tündöklő felújított épületet, aminek sajnos csak egy-két eredeti berendezése maradt meg, hisz a többi az idők során eltűnt.

Dálnokról Kézdivásárhelyre utaztunk, ahol tiszteletünket tettünk Gábor Áron szobránál, majd meglátogattuk a Céhtörténeti Múzeum állandó kiállításait, a céhes mesterségek-, a mézeskalács-, valamint a Zsuzsi baba-kiállításokat. Mivel e pályázat célja többek között a háromszéki mesterségek megismerése is, ellátogattunk a kézdiszentléleki Stercer Sándor portájára, ahol betekintést nyerhettünk a kézműves sajtkészítés rejtelmeibe is, sőt a vendéglátóink kedvességének köszönhetően, meg is kóstolhattuk a különböző ízesítésű sajtokat.

A szokatlanul hideg időjárás ellenére tovább folytattuk utunkat Bereckbe, ahol az ágyúöntő Gábor Áron emlékházában rendhagyó történelemórán vehettünk részt, a falu egykori történelemtanárának köszönhetően, majd megkoszorúztuk Gábor Áron szobrát a községközpontban. Itt sajnos megtapasztalhattuk a barátságtalan Nemere kellemetlen erősségét is, hiszen szokatlan hideggel kellett megbirkózzunk. Gábor Áron egykori szülőportáján az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettünk a szabadsághős mellszobrának a felavatásán, ugyanis ott jártunkkor került sor a Turi-Török Tibor által készített és adományozott szobor leleplezésére.

Bereckből Gelence fele folytattuk a honismereti utunkat, ahol Icuka néni kalauzolásával megtekintettük a kazettás mennyezetű műemléktemplomot, megcsodálhattuk a Szent László legendáját, valamint a Jézus életét megjelenítő freskókat is. Itt Dancs Ádám VII. A osztályos diákunk egy rövid orgonajátékkal ajándékozta meg a diáktársait és a kísérő tanárokat. Utolsó állomáshelyünk Zabola volt, itt végigsétáltunk a Mikes-kastély kertjében, ahol gyönyörködhettünk a csodálatos tóval ékesített kastélykertben, meglátogattuk a báltermet is. Meglepetésünkre még a grófnővel is személyesen találkozhattunk.

Hálásan köszönjük a Háromszéki Közösségi Alapítvány támogatását, ünnepélyesen megígérjük, hogy máskor is fogunk élni ezzel a pályázási lehetőséggel.

 

Dr. Kinda Eleonóra, a Székely Mikó Kollégium VII. A osztályának osztályfőnöke

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.