Felhívás!

Flakonetető

Flakonetető Cseperedő

Egy impozáns, házilag elkészített dúcetető minden bizonnyal szép éke lehet udvarunknak, kertünknek, és valahány, amit láttam, valóban mind egyedi kerti dísz volt. Azonban a madarak ezt mégsem így látják, őket nem érdekli a kinézet, egyedül csak az, hogy van-e eledel a madáretetőn.

Tehát ha valamelyik kisgyerek úgy érzi, hogy nem sikerült a legszebb madáretetőt barkácsolnia, egyáltalán ne csüggedjen el, bátran helyezze ki oda, ahova képzelte, mert szerintem az a legszebb madáretető, ahol van madárforgalom.

Már beszéltünk a téli madáretetés aranyszabályáról, vagyis: ha elkezdtük a téli madáretetést, azt tavaszig nem szabad abbahagyni! Ez a periódus a térségünkben november és március közt van. Enyhe napokon kevesebb eledelt tegyünk a madáretetőre, hideg, fagyos napokon többet. Ajánlatos este feltölteni a madáretetőt, mert a madarak reggel, amikor megébrednek, máris élelem után kutatnak, és ilyenkor hasznos, hogy élelemmel megrakott madáretetőt találjanak.

A madáretetőre sózatlan napraforgómagokat és egyéb olajos magokat szórjunk. A madáretető mellett érdemes madáritatót is működtetni, hogy az odajárók könnyen vízhez jussanak a téli fagyos napokon.

Aki még nem készítette el a saját madáretetőjét, egy pillepalackból is megteheti. A palack aljától tenyérnyi magasságban egymással szemben vágjon egy-egy ajtót, majd az ajtók alatt fúrjon egy lyukat, ezeken át szúrjon keresztül egy ágat, ez lesz az ülőrúd. Végül a palackot magokkal megtöltve ki lehet függeszteni egy ágra, épp arra kell ügyelni csak, hogy mindig legyen élelem-utánpótlás!

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.