Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Filmmel ünnepelnek

Filmmel ünnepelnek Cseperedő

A magyar népmese napján, szeptember 30-án mutatják be Mozgóképes mesés világunk című kisfilmet, mely a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon egyik rendezvényének, a Háromszéki Óvodások Megyei Mesemondó Találkozójának állít maradandó emléket. A Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejött kisfilmet ma 14 órától vetítik a sepsiszentgyörgyi Művész moziban.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon két évtized óta szervezi a Háromszéki Óvodások Mesemondó Találkozóját, ahová népviseletbe öltözött, mesékkel feltarisznyált gyerekek hozzák el kedvenc népmeséjüket, és osztják meg egymással, a jelenlévőkkel. Így éltetik a kisbaconi író, mesemondó Benedek Elek szellemiségét, munkásságát a csillogó tekintetű gyerekek.

– Mivel őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, ragaszkodunk mesés értékeinkhez, számunkra fontos, hogy a népmesék fennmaradjanak, és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új nemzedékekre. Ezért gondoltunk arra, hogy egy filmet készítünk, mely méltó emléket állít Benedek Eleknek, illetve a tanintézményünk által több mint két évtizede felvállalt megyei mesemondó találkozónak – fogalmazták meg a szervezők.

A film a mesemondó-találkozó történetéről, hozadékáról szól, de feleleveníti Benedek Elek életét, munkásságát is. A filmben megszólalnak olyan személyek, akik részt vettek a találkozón, és természetesen mesék is elhangzanak a gyermekek tolmácsolásában. A Mozgóképes mesés világunk című kisfilm ajándék szeretne lenni mindazoknak, akik felvállalták, segítették a két évtizedet megért Háromszéki Óvodások Mesemondó Találkozóját. Ugyanakkor köszönet is mindazoknak, akik megálmodták, magukénak érezték, részt vettek a seregszemle értékeinek éltetésében. Egy maradandó emlékezés kíván lenni, egy őszi emlékfoszlány. A szervezők szeretnék, ha mindenki a sajátjának érezné a kisfilmet, hiszen az elmúlt két évtizednyi mesés rendezvény sikeréhez hozzájárultak a háromszéki napközi otthonok, óvodák, pedagógusok, szülők, támogatók.

A film 100 példányszámban jelenik meg, szerkesztője Bartók Emese, operatőre és vágója Somogyi Csaba, zenei anyagát Orbán Ferenc és a Mozsikácska együttes biztosította, a borítóterv Tusa Nóra munkája.
A szervezők ezúton mondanak köszönetet a közreműködésért a Liszt Intézetnek, a kisbaconi Benedek Elek Emlékháznak és Kovászna Megye Tanfelügyelőségének.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük