Felhívás!

Elő a távcsővel!

Elő a távcsővel! Cseperedő

A legtöbb vándormadár már úton van, elsők között indultak el a gólyák, még augusztus elején, szeptemberben a fecskék is útra keltek. Azonban van olyan térség, ahol azt tartják, hogy ha Szent Mihály napján még cikáznak a fecskék, azaz még nem mentek el, akkor hosszú lesz az ősz.

Nálunk már nem lehet látni fecskét, ami nem jelenti azt, hogy itt-ott még nem fordulhat elő egy-egy lemaradt példányt, de azért a napsütéses hosszú ősznek sokan örvendenénk.

A gólyákból is maradnak vissza, nem vonulnak el, aminek több oka is lehet. Vannak olyan példányok, amelyek kitanultak, és nem mennek neki a számos veszélyt rejtegető hosszú útnak, inkább kockáztatnak, és itthon maradnak. Az utóbbi enyhe teleken minden megpróbáltatás nélkül áttelelhettek, és ezt megtanulják, s így nagyobb eséllyel élik túl a telet, mint a vándorutat. Vannak példányok, melyek megsérülnek, emiatt nem tudnak elrepülni, másoknak rossz az erőnlétük, emiatt nem indulnak el a hosszú útra. Naphosszat a mezőkön tartózkodnak, hiszen van még eleség bőven, csak estére jönnek be lakott területekre, de egyesek a határban maradnak, és a magas fákon alusznak.

Október első hétvégéjén Európai Madármegfigyelő Napok vannak, remek alkalom arra, hogy aki teheti, kisétáljon a természetbe, távcsővel a kezében, és megfigyelje a madarakat. Vizes élőhelyeken nagyobb a madármozgás, ilyenkor, madárvonulás idején igazi ritkaságok is szem elé kerülhetnek, de az is meglehet, hogy épp egy vissza maradt gólya kerül a távcső elé.

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége a BirdLife International indította útjára 1993-ban, amin bárki részt vehet, aki szeret természetben járni, és szereti a madarakat. A rendezvény egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat és természetesen a legmagasabb számokat elérők a nyertesek. Jelentkezni, regisztrálni a Román Ornitológiai Szövetség (SOR) honlapján lehet. Napos időt, jó madarászást!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.