Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Díjazott kovásznai diáklány

Díjazott kovásznai diáklány Cseperedő

Az ötödikes Gábor Anita a kovásznai író-színésznőről elnevezett Ignácz Rózsa Prózamondó Versenyen az 5–8. osztályosok korcsoportjában első helyen végzett. A Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja több mesemondó vetélkedőn vett már részt, de ez az első alkalom, hogy ilyen kiváló eredményt ért el.

– A versenyről Gödri Márta nénitől értesültem, s eldöntöttem, hogy én is jelentkezem. Nagyjából egyedül készültem fel a megmérettetésre, kicsit segített a testvérem. Kötelezően egy Ignácz Rózsa-szöveget kellett választani, és egyet szabadon. Én az Ikerpályáimon című könyvből Az én nevem című részt mondtam el, és Benedek Elektől a Három kívánság című mesét. Sokat gyakoroltam, de nem számítottam arra, hogy első helyezett leszek – részletezte Anita.

A diáklány szeret mesét hallgatni és mondani, igyekszik a lámpalázát leküzdeni.
– Néha lámpalázas vagyok, de hamar elmúlik. Beleélem magam, és máris jobban érzem magam. Arra összpontosítok, hogy szép kiejtésem legyen, ne siessem el a szövegmondást, ne hadarjak. Legyen hangulatos, frappáns és érdekes. Sokat jelent számomra ez a díj, mivel még nem nyertem egy versenyen sem – tette hozzá.
Anita szabadidejét énekléssel, gitározással, kirándulással, olvasással tölti.
– Anita rendkívül tevékeny, érdeklődő természetű tanuló. Szívesen és örömmel vállalja a különböző megmérettetéseket amióta csak iskolába jár, hiszen korábban is vett részt mesemondó versenyeken. Ezúttal nagy elégtétel volt számára, hogy az Ignácz Rózsa-versenyről nyertesként tért haza. Nemrég a Kriza János Mesemondó Verseny körzeti szakaszán vett részt. Munkáját az önállóság, rendszeresség jellemzi – mondta Sikó Nóra magyar szakos tanár.

A pedagógus vers- vagy mesemondáskor arra biztatja tanítványait, hogy igyekezzenek a kellő természetességgel és vidámsággal fordulni a feladathoz. Elengedhetetlen a gyakorlat ahhoz, hogy magabiztosan álljanak színpadra, hiszen a felkészülésre szánt minőségi idő meghozza eredményét. Fontos, hogy a versenyzők tudatosítsák: úgy meséljenek, ahogyan szeretnék, hogy nekik meséljenek.

– Rendkívül fontosnak tartom az ilyen jellegű vetélkedőkön, versenyeken való részvételt. A jó szövegmondás képessége, a magabiztosság kialakítása, a memória fejlesztése alapvetően a versenyzők hasznára válik az iskola falain kívül is, de későbbi feladataik, megmérettetéseik során is – állítja a pedagógus. – Már-már sztereotípiává vált az utóbbi időben a megállapítás, miszerint a mai fiatalok nem szeretnek olvasni. Azt gondolom, ez eléggé merész kijelentés, hiszen a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjainak körében számos olvasni szerető, az olvasmányok felé értő módon forduló tanulóval találkoztam, amely nagy örömömre szolgál. Az olvasás megszerettetése, véleményem szerint, akkor sikeres, ha a mai diákok világához, szemléletéhez közel álló műveket ajánljuk, viszont eközben a klasszikus irodalom sem maradhat figyelmen kívül, hiszen ezek is hordoznak aktuális, életszerű üzenetet magukban – szögezte le.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük