Hirdetés
Hirdetés

A kárókatona

A kárókatona Cseperedő

Dolmányos varjú károgta el magát a fejem fölött, felnéztem, és ekkor vettem észre a kárókatonákat, négyen voltak. A kétezres évek elején, amikor egy őszi napon megpillantottam, és sikerült lencsevégre kapnom egy vonuló példányt, igen nagy szenzációnak számított.

Ma, közel húsz év elteltével a kormorán beírta magát a nemszeretem állatok listájára. Főként a horgászok, a halastógazdák kiáltották ki káros madárnak, mert ahol megjelennek, ott bizony kiveszik a maguk porcióját, és tudni kell, hogy a kormoránok kizárólag hallal táplálkoznak. Hogy mennyi halat képes felfalni egy madár egy nap, arról a vélemények megoszlanak: a fél kilogrammtól a négy kilogrammig.

A természet annyival korlátozta a falánkságukat, hogy nem kaptak zsírozót, nincs faggyúmirigyük, ami nagy hátrány egy vízi madárnak. Nem tudják a tollaikat vízhatlanítani, emiatt a tollazatuk átázik, és így órákon át kell szárítkozniuk, addig is nem halásznak.

Az Olt mentén több olyan helyet is ismerek, ahol a kormoránok éjszakáznak. Könnyű megtalálni az éjszakázó fákat, mert az erősen savas madárürüléktől kiégnek a fák, az ágak lecsupaszodnak.

Az eddigi megfigyelések azt mutatják, hogy a kormoránok térségünkben ősztől tavaszig tartózkodnak, de nem kizárt, hogy a közeljövőben állandó lesz a jelenlétük.

Egy egerészölyv rugaszkodott el a talajtól, széles kerekded szárnyaival nagyokat suhintva emelkedett a magasba. Ősszel gyakrabban látni út menti fákon, villanyoszlopokon üldögélni. Míg az autók jönnek-mennek egymás után, addig csak őrt állnak, figyelnek, de amint valamelyik autó lelassít, megáll, azonnal szárnyra kapnak. Lencsevégre kapni szinte lehetetlen. Bizalmatlanok az emberrel szemben.

Ez a példány a folyó menti fák irányába vette magát, és egy fűzfán telepedett meg a hátam mögött.

Pontosan tudtam, hiába fordulok meg és próbálom becserkelni, nem fog közel engedni magához, már meglátott és szemmel tart. Így folytattam tovább az őszi sétát az Olt mentén.

Kelemen László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük