Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Mindig gazdagodok valami tanulsággal”

„Mindig gazdagodok valami tanulsággal” Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Vitályos Eszter, a Sport-All SC / MTK Budapest sportolója, első helyen végzett az október utolsó hétvégéjén a Budapest melletti Szigetszentmiklóson megrendezett, Magyarország második legnépesebb nemzetközi karateversenyén, a Hungarian Open-Sámán Kupán, ugyanakkor a Magyar Karate Szakszövetség által meghatározott pontszerző versenyeken elért kitűnő teljesítményének köszönhetően a magyar válogatottba is bekerült.

Hirdetés
Hirdetés

A magyarországi versenyre mintegy 16 országból érkeztek sportolók, több mint 800-an. Ez a 2022-es prágai Korosztályos EKF Európa Bajnokság kvalifikációs versenysorozatának utolsó állomása is egyben.

– Fontos „végállomás” volt ez az idei kvalifikációban, hiszen Vitályos Eszternek a juniorok -53 kg-sok kategóriájában még egy pontra volt szüksége a válogatottság megszerzéséhez. Egy nagyon koncentrált és tudatos felkészülési munka volt az elmúlt 2-3 hétben. Minden figyelem Eszterre és a munkájára irányult. Elemeztük lehetséges ellenfeleit, próbáltunk egy hatékony tervet kidolgozni erre a mezőnyre. A célirányos munka meghozta a gyümölcsét, úgy érzem. Ritkán láttam még tanítványomat ennyire akarni valamit, ennyire ráfókuszálni. Az áttörést a mi „drámánkban” a döntőbe jutás pillanata jelentette, amikor tudtuk, hogy megvan a pont, sőt ezzel már kettő is. A döntőre úgy álltunk fel, hogy lesz, ami lesz, de ha már ennyit dolgoztunk, tegyük oda magunkat. Végezetül 2-1 arányban sikerült legyőzni a Szlovák Vlasáková Adelat és ezzel 3 pontot szerezni a szükséges egy helyett. Büszkeséggel tölt el a tudat, hogy idén is sikerült kiharcolnunk, hogy két háromszéki fiatal, Vitályos Eszter és Benkő Zsolt képviseljék Magyarországot a saját kategóriájukban. Az unikumhoz az is hozzátartozik, hogy Eszter az első női sportolóm, aki válogatottságot szerzett. A munka java csak ezután kezdődik, a válogatottba bekerült sportolóink a hétvégén Budapestre utaznak edzőtáborba – magyarázta Vass Hunor edző.

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum tizenegyedik osztályos diákja négyévesen az óvodában ismerkedett meg a sportággal, és az elmúlt évek során céltudatos, kitartó, kitűnő sportolóvá vált.

– Elsősorban az óvodatársaim hatására kezdtem járni, mivel nagy részük karatézott, én is mindenképp ki szerettem volna próbálni. Elmondhatom, hogy az edzőm játékossága szerettette meg velem ezt a sportot, megtanított, hogy élvezzük, amit csinálunk, és tegyük meg a tőlünk telhető legtöbbet. Ebből adódóan volt mindig motivációm és kitartásom, mert élveztem, szerettem, amit csinálok – mesélte Eszter.

A díjak, elismerések számára pozitív visszajelzések, a sikere szimbólumai, de a kudarcot is megtanulta kezelni és a hasznára fordítani.

– A kudarcban képes vagyok meglátni a hibák kiküszöbölésének lehetőségét. Tehát ha vesztek is, az csak egy látszat, mert mindig gazdagodok valami tanulsággal – tette hozzá.

A következetes munka meghozta gyümölcsét, Eszter többszörös román, illetve magyar bajnok, továbbá a ciprusi Youth League 7. helyezettje.

– Jelenleg arra vagyok a legbüszkébb, hogy képes voltam beverekedni magam a magyar válogatott csapatába és EB indulói kerettag lehetek. Az én szememben ez egy óriási lehetőség, mivel képviselhetem a magyar nemzetet, illetve elérhetem a célom, hogy akár érmet szerezzek egy kontinensviadalon. Ez a magyarországi verseny számomra sokkal több volt, mint az eddigi versenyek. Általa megtapasztalhattam a kiteljesülés, saját határaim átlépésének szentimentális egyvelegét. A verseny pillanatai olyan fennkölt érzelmeket idéztek elő bennem, amelyeket eddig még nem is éreztem az életem során. Megújult erővel és még nagyobb álmok gondolatával tértem haza – emelte ki.

Kitartó munkájával nem csak csoporttársai, hanem barátai, osztálytársai tiszteletét is kivívta. Fontosnak tartja, hogy a szabadidejét is hasznosan töltse.

– Mindig törekszem kiszakadni az iskola, edzések világából, mert fontos az egyensúly. Ilyenkor főként a barátaimmal töltöm az időmet, vagy olvasással. A testmozgás mindig segít levezetni a felhalmozódott stresszt, továbbá képes feltölteni. Egy másik bevált módszerem egy „mindent rendbehozó séta”, naplemente kíséretében – tette hozzá.

Eszter az iskolában is kitűnően teljesít, sportpszichológus szeretne lenni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük